Kjetil Haagensen (45) bestemte seg for å fortelle sin koronahistorie i Facebook-gruppa For oss med type1 diabetes og pårørende. Han så at mange var nervøse og stilte spørsmål.

– Mange spurte om noen visste av om noen med type 1 hadde fått påvist korona. Jeg sa meg villig til å fortelle om hvordan jeg opplevde sykdommen. Det var litt for å berolige andre, sier Kjetil på telefon fra hjemmet sitt på Nesoddtangen i Viken rett utenfor Oslo.

Han sitter nå i hjemmeisolasjon med resten av familien, kona Therese og tre barn. Da Kjetil ble syk, ble det fortsatt gjennomført utstrakt testing. Prøven hans var positiv. Ellers er bare den ene sønnen blitt testet fordi han følte seg syk. Hans prøve kom tilbake negativ. Om noen andre i familien kan være smittet, vet de ikke sikkert. 

– Kona mi har følt seg litt klein og hostet litt. Alle har vel hostet og harket litt, men ingen andre har hatt feber, forteller Kjetil. Han antar at han fikk smitten bare tre dager før symptomene, fra en jobbkontakt som selv ble smittet i Østerrike. 

Foto: privat

TESTET: Kjetil Haagensen ble testet hjemme. Prøven hans kom tilbake positiv. 

Handlekraftig kone

Først trodde han at han bare hadde «man flu», som mange spøkefullt kaller det.

– Du vet sånn som vi menn blir når vi har bare har 38 i feber og likevel føler oss kjempesyke, sier Kjetil.

Men selv om temperaturen aldri klatret høyere enn 38, så følte han seg veldig varm og elendig. Det startet da han var på hytta med datteren lørdag 7. mars.

– Jeg våknet med hodepine. Blodsukkeret var høyt. Først trodde jeg det var fordi jeg hadde sovet med varmen på og vinduet lukket, forteller Kjetil.

Utover lørdagen følte han seg bedre, men søndag kveld da han kom hjem igjen, dalte formen på nytt. Kjetil la seg tidlig og sov til 12 neste dag. Da han våknet, hadde kona satt hele familien i karantene. 

– Hun er helsesykepleier og jobber nettopp med disse tingene. Nå sitter hun med hjemmekontor og driver smitteoppsporing for kommunen, sier Kjetil.

Takket være kona Therese, ble familien tidlig isolert for å unngå at de smittet andre. Fra dag én var det fokus på hygiene med håndvask og antibac. Kjetil har holdt avstand til resten av familien, ikke laget mat til andre og sovet for seg selv.

– Heldigvis har vi to bad, og jeg kunne ha det ene for meg selv, sier Kjetil.

Har vært dårligere med influensa

Kjetil, som fikk diagnosen type 1 for bare ti år siden, opplevde det veldig greit å regulere blodsukkeret under sykdommen. Han bruker kontinuerlig glukosemåler – FreeStyle Libre 2.

– Jeg har hatt mindre følinger, men har ligget jevnt på 7-8 mmol/l. Det var i grunnen litt overraskende, innrømmer Kjetil.

Han har hatt både større svingninger og høyere feber når han tidligere har vært syk med influensa. Til og med uten sykdom har blodsukkeret svingt mer enn det gjorde nå. Han tror at treningsrytmen hans er årsaken til det.

– Til vanlig trener jeg regelmessig. Nå brukte jeg kroppen mye mindre. Jeg gikk fra 15 000 skritt om dagen til 2000 skritt om dagen, og da ble blodsukkeret faktisk mer stabilt.

Ingen garanti for mild sykdom

Siden han skrev innlegget tirsdag, har han fått mange takk og positive kommentarer for at han delte.

– Det er så mange som er nervøse fordi de leser at folk med diabetes er i risikogruppen. Men man ser jo at det stort sett går bra med dem som er unge og friske. Det er helst de som er over 70 år og har andre sykdommer som får komplikasjoner. Min opplevelse viser at koronaviruset kan gi mild sykdom, sier Kjetil.

Han ønsker likevel å understreke at hans historie er hans egen, og at ingen selvsagt har noen garanti for å få like mild sykdom som ham.

– Men det er fint å se at noen kan bli beroliget av min histiorie, sier Kjetil, som nå er på bedringens vei, selv om sykdommen fortsatt sitter i kroppen.

– Tirsdag støvsuget jeg, og da måtte jeg legge meg ned og sove i to timer etterpå. Jeg er fortsatt ganske sliten, men føler meg helt OK!

Kjetils innlegg om sykdommen på Facebook:

De første symptomene kom forrige lørdag. (7. mars, red.anm.)

Jeg var på hytta med min datter og hadde vondt i hodet og følte meg uggen. På natten hadde jeg hatt (for meg) veldig høyt blodsukker på 18, og jeg tenkte at det var dette som var grunnen til den litt dårlige formen.

Ble litt bedre utover dagen, men følte meg hele tiden litt kald og frøys. På søndagen var hodepinen borte, og vi reiste hjem på ettermiddagen. Vel hjemme begynte formen å bli dårligere utover kvelden. Jeg følte at jeg hadde høy feber, selv om tempmåleren bare viste 38 grader.

Samtidig fikk jeg en mail fra jobben hvor det var påvist Corona hos en ekstern gjest som var i møte hos oss på torsdagen. Det var da min kone som er helsesykepleier påpekte at jeg kunne ha fått Corona. På mandagen sov jeg til kl 1200 og da jeg våknet hadde min kone allerede satt hele familien på fem stk i karantene.

Mandag og tirsdag var preget av feber (38 grader) og lett hoste. Tiden gikk mest med til å sove og slappe av. På tirsdag kom en ansatt fra smittevernteamet i kommunen hjem til oss for å teste meg.
Når onsdagen kom følte jeg mye bedre og gikk en tur i skogen på kvelden (alene).

Torsdag formiddag ringte de opp og fortalte at prøven var positivt og jeg hadde fått påvist Covid-19. Da hadde vi allerede vært isolert siden mandagen. Når det nærmet seg helgen så gikk sykdomsforløpet over i en ny fase. Nå ble jeg veldig fort sliten, trøtt og ble tett i nesa. Jeg måtte ta en liten pause etter å gå i trappene hjemme. Og sånn har det vært frem til nå.

Blodsukkeret har hele tiden vært veldig greit å holde kontroll på (bruker Libre2). Jeg har nok ligget litt høyere enn vanlig, men blodsukkeret har vært lite påvirket hos meg pga av Corona. Jeg vil nok si at jeg har vært heldig. Jeg har vært syk, men jeg har vært heldig og har vært den typiske covid-19 pasienten med milde symptomer.


Jeg har hatt T1 nå i 10 år. Har hatt god kontroll hele tiden på mitt blodsukker, og trener regelmessig. Viktig å understreke at dette er kun min historie og at Corona og diabetes vil være veldig forskjellig fra individ til individ.

 

Få svar på spørsmål om korona her

 

Hvem kontakter jeg?

For spørsmål om diabetes og koronavirus: 

Kontakt Diabeteslinjen på nett eller på telefon 815 21 948 hverdager 9-15. 

Hvis du tror du er smittet, eller du er blitt syk: 
Ring fastlegen din. Hvis du ikke kommer i kontakt med fastlegen, ring legevakten på 116117. Ikke møt opp på legekontor eller legevakt. Ved akutt fare for liv og helse, ring 113.

Generell informasjon om koronavirus: 
Du finner alltid oppdatert informasjon om koronavirus på fhi.no og helsenorge.no.

På andre språk / Information about diabetes and COVID-19 in other languages