– Det må stilles større krav til helsepersonell når det kommer til behandling av diabetespasienter. Vi kan ikke behandle oss selv, og vi fortjener å føle oss trygge på sykehus, skriver Karoline Thorbjørnsen i et innlegg på Facebook, der hun lenker til NRK-artikkelen hvor hun forteller sin fødehistorie:
Karoline Thorbjørnsen var farlig nær å få syreforgiftning fordi personalet ved Kvinneklinikken i Bergen feilbehandlet hennes diabetes type 1. Du kan se innslaget fra NRK-nyhetene her, eller lese artikkelen på nrk.no.
Flere er utrygge
Diabetesforbundet har hørt fra flere kvinner som opplever at personale ved sykehus har vansker med blodsukkerkontrollen deres under fødsler. I NRK-innslaget er generalsekretær Bjørnar Allgot i Diabetesforbundet intervjuet:
– De har følt seg utrygge fordi det ikke er kontroll på blodsukkeret. Det er klart at dette kan være krevede for de som jobber i helsetjenesten også, når de skal ta seg av en fødsel. Men noen må ta seg av blodsukkeret samtidig, ellers kan det føre veldig galt av sted, sier Allgot til NRK.
Han utdyper Diabetesforbundets standpunkt her på diabetes.no.
– Det er uakseptabelt at ikke alle føler seg trygge, og at det er så stor variasjon i behandlingen av fødende med diabetes. Vi får høre om noen veldig gode eksempler, og om noen veldig dårlige, sier Allgot.
Alle sykehus har diabeteskompetanse, poengeterer han.
– Dersom personalet på fødeavdelingen ikke har kompetansen selv, må de hente inn den kompteansen fra en annen avdeling på sykehuset. Når noen har diabetes type 1, så må både fødselen og diabetessykdommen tas vare på av helsepersonell, sier Allgot.
Det er mer vanlig med fødselskomplikasjoner blant kvinner med diabetes enn andre kvinner. Det bekrefter lege Elisabeth Qvigstad ved Oslo universitetssykehus.
– Det er to til fire ganger hyppigere hos kvinner med type 1 diabetes enn den vanlig fødende befolkningen, sier hun i NRK-innslaget.
Hun sier det er viktig å ha en god plan for kvinner med diabetes som skal føde, og gjerne få hjelp fra barnefar til blodsukkermåling. Hun mener at sykehusene er blitt flinkere med årene til å lage og følge prosedyrer.
– Så må vi kurse personalet vårt, sier hun.
Finnes retningslinjer
Det finnes retningslinjer fra Helsedirektoratet for fødende med diabetes. Her står det hva personalet bør gjøre før og under fødselen. Blant annet foreslås det at blodsukkeret måles hver time.
– De som behandles med insulin eller har svangerskapsdiabetes, skal føde på sykehus med kompetanse på sykdommene. Slike fødsler regnes som risikofødsler. Fødende med diabetes type 1 skal ha tett oppfølging, sier diabetessykepleier Ann-Merethe Mannvik i Diabetesforbundet.
Hun tror at manglende kunnskap om retningslinjene og manglende kommunikasjon er årsaker til at det blir komplikasjoner.
– Derfor er det nyttig å ha en god fødeplan. Det er viktig at sykehuset og den fødende er enige om en plan for måling av blodsukkeret og setting av insulin underveis, sier Mannvik.
Er retningslinjene gode nok?
Generalsekretær Bjørnar Allgot mener at flere sykehus må sette seg bedre inn i retningslinjene. Han mener også at det er grunn til å stille spørsmål ved om retningslinjene er gode nok.
– Noe av innholdet virker formelbasert og tar ikke særlig individuelle hensyn. Vi må undersøke om retningslinjene er i samsvar med behandlingen som trengs, sier han.
Også han poengterer hvor viktig det er med en fødeplan.
– Sykehusene har ansvaret for behandlingen. Men de fødende må få delta. Det er fint å avklare ansvarsforholdene på forhånd og uhyre viktig med god planlegging og dialog, sier Allgot.