I løpet av påsken spiser vi nordmenn omlag 24 millioner egg. Vi kan trygt si at egg er en viktig del av påsken.

Men egg hører ikke bare påsken til, og kan gjerne være en naturlig del av et variert kosthold. Egg er en god kilde til både proteiner, vitaminer og mineraler – og omtales som naturens vitaminkapsel.

Faktisk bidrar egg med en stor andel av de essensielle aminosyrene. Aminosyrer er proteinenes byggesteiner, og de essensielle aminosyrene kan ikke kroppen lage selv, så disse er vi avhengige av å få tilført via kosten.

En skikkelig næringsshot

Egg bidrar også med A-, D-, E- og K-vitamin, samt flere av B-vitaminene. Men det stopper ikke der. Også sporstoffer som selen, fosfor, jern, sink og jod kan egg føre opp på skrytelista. En skikkelig næringsshot der, altså.

Men som med alt annet gjelder «alt med måte»-tilnærmingen også når det kommer til egg. Eggeplommen inneholder nemlig en del både kolesterol og fett. Kolesterolet klarer vi bare i liten grad å ta opp i kroppen, og det har derfor ikke så mye å si. Men eggeplommen inneholder også mettet fett som kan bidra til å øke kolesterolet i blodet.

Visste du dette om egg?


› Egg eldes mer på én dag i romtemperatur enn en uke i kjøleskapet.

› For å sjekke om egget er rått eller hardkokt, kan du legge det på benken og spinne det. Hvis egget snurrer lett, er det hardkokt, men om det vipper opp og ned mens det snurrer, er det rått.

› Ei gjennomsnittlig høne legger mellom 300 og 325 egg i året.

› Det tar 24–26 timer for ei høne å lage et egg.

› Høner produserer større egg jo eldre de
blir. 

Begrens deg ved høyt kolesterol

 Likevel er det ikke frarådet å inkludere egg i kostholdet. Men om du i utgangspunktet har høyt kolesterol, er det greit å begrense seg til å spise egg to–tre ganger i uken.

Du har kanskje reagert på at egg ikke har nøkkelhullsmerket, selv om det omtales som en sunn og næringsrik matvare? Grunnen til dette er at nøkkelhullet deles ut til den matvaren som er «best i klassen» innenfor sin kategori. Men siden det ikke er forskjell i næringsinnhold mellom ulike typer egg, kan ingen rangeres som sunnere enn noen andre.

 

Egg med røykelaksfyll

Fylte egg passer godt som en fristende appetittvekker eller liten forrett.

4 porsjoner, 20 minutter

Forberedelse
Del hardkokte egg i to og ta ut eggeplommen.
Bland eggeplommen med majones, hakket røkelaks og gressløk. Smak til med salt, pepper og sitronsaft.
Fyll eggene og legg litt lodderogn på toppen. Pynt med litt gressløk og andre urter.

Ingredienser
4 stk hardkokte egg
2 ss lett majones
50 g hakket røkelaks
1 ss hakket frisk gressløk
Salt og pepper
1 ss sitronsaft
1 beger rød lodderogn

Næringsinnhold per porsjon
155 kcal
0,5 g KH
11 g fett
13,5 g protein
Per 100 g
0,5 g KH

Oppskrift og bilde er hentet med tillatelse fra matprat.no. Foto: Synøve Dreyer

 

Egg cocotte

Bakte egg, eller Oeufs en Cocotte, er en elsket fransk klassiker. Server egg cocotte med ristet brød, og du har et fantastisk lite lunsjmåltid.

4 porsjoner, 20 minutter

Forberedelse
Forvarm ovnen til 220°C. Smør små porsjonsformer med margarin. Dekk bunnen med revet ost. Del cherrytomat i to og tilsett sammen med crème fraîche. Knekk et egg i hver form, og dryss over salt, pepper og timian.
Sett formene på en risk midt i ovnen. Bak i ovn i 10-15 minutter.

Ingredienser
4 stk egg
½ ss margarin til smøring
1 dl revet ost
4 ss crème fraîche
8 stk rød cherrytomat
4 skriver grovt brød

Næringsinnhold per porsjon
302 kcal
19,5 g KH
17 g fett
16 g protein
Per 100 g
12 g KH

Oppskrift og bilde er hentet med tillatelse fra matprat.no. Foto: Synøve Dreyer

Egg- og avokadosalat med kalkun

Med fullkorntortilla fylt med egg- og avokadosalat, kalkunpålegg og spinat har du en sunn og knallgod frokost, lunsj eller rask middag. Den passer ypperlig på tur eller om du trenger mat mens du er på farten.

4 porsjoner, 20 minutter

Forberedelse

Kok egg i 10 minutter og avkjøl dem under rennende kaldt vann. Skrell eggene.

Kutt egg og avokado i mindre biter. Bland sammen avokado, cottage cheese, gressløk, salt og pepper. Vend inn eggebitene.

Fordel avokadosalat, spinat og skiver av kalkunfilet på tortillalefser. Rull sammen og server.

 

Ingredienser

8 stk egg

3 stk små avokado

4 ss cottage cheese

2 ss finkuttet frisk gressløk

½ ts salt

¼ ts pepper

4 stk små fullkorntortilla

200 g frisk spinat

100 g naturell kalkunpålegg

 

Næringsinnhold

Per porsjon

515 kcal

20 g KH

34 g fett

28,5 g protein

Per 100 g

6 g KH

 

Oppskrift og bilde er hentet med tillatelse fra matprat.no. Foto: Sara Johannessen 

Finn flere oppskrifter på våre oppskriftsider

Denne artikkelen var på trykk i medlemsbladet Diabetes nummer 2/2020.