«Unik» er en dokumentarserie for barn som består av syv episoder på 20 minutter. I serien, som ble vist i romjula og kan ses på NRK Supers nettspiller, møter vi ti barn mellom 10 og 15 år, som har ulike historier. Vi møter blant andre Marie med diabetes, Trym med barneleddgikt og Rie som skal operere en skjevhet i ansiktet.

Gjenkjent i skiheisen

Marie har bare hatt positive erfaringer med å være med i serien.

– Mange har sendt meg meldinger på Snapchat om at de hadde sett meg på «Unik». I jula var det en gutt som gjenkjente meg da jeg var og sto slalom. Jeg satt i heisen og så kom han bort og lurte på om det var jeg som var med i «Unik», forteller Marie med en latter.

HALLOWEEN: I serien ser vi Marie sjekke blodsukkeret mens hun går "knask eller knep".

Foto: NRK

Marie fikk diagnosen diabetes type 1 da hun var syv år gammel.

– Jeg følte meg veldig rar og drakk mye vann og gikk mye på do, husker hun.

– Jeg var litt redd fordi jeg ikke visste hva det var. Jeg skjønte egentlig ikke så mye av det. Nå er det annerledes, nå vet jeg hva jeg skal gjøre og vet det går greit.

Bestevenninnen

I TV-serien får vi også møte Maries bestevenninne Anna. Hun har også lært seg mye om diabetes og kan og er en god støtte for Marie. I en episode ser vi hvordan Anna måler blodsukkeret til Marie.

– Anna kan alt, det gjør at jeg føler meg veldig trygg. Hvis det skjer noe, så er hun der og kan hjelpe meg. Det betyr veldig mye for meg, sier Marie.

Marie synes hverdagen med diabetes stort sett går veldig fint. På skolen er både klassevenner og lærere fullt informert. Det gjør at skolehverdagen er mye lettere.

Får støtte fra klassekameratene

– Da jeg begynte på skolen, så kom mamma på skolen og fortalte klassen at jeg hadde diabetes og forklarte hvordan det var. I begynnelsen kom alle løpende for å se på når jeg skulle stikke meg i fingeren. De syntes det var litt skummelt, men jeg var jo vant til det, så jeg syntes det bare var litt morsomt, sier Marie og ler.

– I starten lekte de andre i klassen at de hadde diabetes. Til å begynne med skjønte jeg ikke hvorfor, men det var jo for å lære om sykdommen.

Vil bli håndballspiller

Marie lever et aktivt liv selv om hun har diabetes. I TV-serien følger kamera henne når hun spiller håndball og når hun feirer Halloween.

– Jeg føler at jeg kan være med på det samme som de andre. Jeg liker å være aktiv, og det går fint så lenge jeg passer på. Det er veldig gøy å spille håndball – jeg har lyst til å bli håndballspiller når jeg blir stor. Jeg vet det går an å bli håndballspiller selv om jeg har diabetes.

FAMILIETUR: På sykkeltur i Salzburg juli 2014, med mor Beate, storesøster Jenny og far Thomas. Marie fikk påvist diabetes type 1 tre uker etter at dette bildet ble tatt.

Foto: Privat

Håper hun kan hjelpe andre

Mamma Beate Amdahl-Skorpen er opptatt av at datteren skal leve et mest mulig normalt liv selv om hun har diabetes.

– Jeg er veldig imponert over Marie, hun lar seg ikke stresse og jeg tror hun er litt stolt over at hun mestrer hverdagen så bra og klarer de samme tingene som de andre. På sykehuset har hun møtt andre barn som ikke klarer det, og det synes hun er veldig trist. Jeg tror hun håper at hun kan motivere andre til å prøve å gjøre det samme.

Lærer egne grenser

For mamma Beate er det viktig at datteren mestrer sykdommen, men også at hun lærer seg å kjenne sine egne grenser.

– Når hun spiller håndball, så må hun akseptere at hun noen ganger må ta hensyn og sette seg på benken. Sånn er det bare.

– Når hun feirer Halloween så må hun lære at hun ikke kan spise alt godteriet på en gang, men må spare noe til senere. Det er jo også lettere å regulere rent sukker enn fet mat og karbohydrater, så vi bruker å spøke med at vi er gode på sukker i vår familie, sier Beate med en latter.