Årets store læringskonferanse for tillitsvalgte, Diabeteskonferansen, ble åpnet av Diabetesforbundets leder, Sverre Ur og nestleder Martine Hemstad Lyslid. De ønsket 280 tillitsvalgte fra hele landet velkommen til en spennende helg med faglig påfyll og sosialt samvær.
– Noe av poenget med denne konferansen er at folk kan møtes, prate sammen og dele erfaringer i størst mulig grad, sa Ur.
– Vi er utrolig heldige som har så mange frivillige – det er noe unikt med mennesker som møtes og har en felles interesse og en felles hjertesak, og som ønsker å skape det beste for alle med diabetes i Norge, sa Hemstad Lyslid.
Årskavalkade
Kommunikasjonssjef Turid Spilling og økonomisjef Stian Burvald tok alle med på en Diabeteskavalkade over 2019. Kampen for nytt teknisk utstyr var noe av det som ble løftet frem i kavalkaden. Turid Spilling understreket forbundets rolle som talerør og vaktbikkje for medlemmene.
– Derfor har vi de siste fire årene jobbet intenst for at nytt, moderne egenbehandlingsutstyr skulle bli tilgjengelig for personer med diabetes i Norge, sa Spilling, før hun poengterte at jobben på ingen måte er over.
– På mange måter er det jo bare første omgang vi har vunnet. Vi har vært vaktbikkja og fulgt prosessen, men har fremdeles en viktig jobb å gjøre i forhold til å sikre at alle får det de skal ha, uavhengig av hvor i landet de bor og hvilket sykehus de tilhører.
Under kavalkaden kunne Spilling og Burvald også avsløre en nyhet; nemlig en helt ny, individuell veiledningstjeneste som blir tilgjengelig for Diabetesforbundets medlemmer etter jul.
Stian Burvold viste til tilbakemeldinger fra medlemmer som ønsker seg mer individuell veiledning for å mestre sin diabetes. Det nye tilbudet gir medlemmer muligheten til å få individuell videoveiledning på diabetes.no.
Variert program i tre dager til ende
Diabeteskonferansen varer i tre dager, og har et variert og bredt program. Temaer som medlemsvekst lokalt, samarbeid og forventninger i styrearbeidet og Diabetesskolen står blant annet på programmet. I tillegg er det også mange diabetesfaglige seminarer. Psykologspesialist Eirin Winje vil snakke om fordeler og ulemper ved bruk av teknisk utstyr. Randi Abrahamsen snakker om livet med diabetes type 2 og de ulike psykologiske utfordringene man kan møte i hverdagen. Elisabeth Gråbøl-Undersrud, seniorrådgiver i Bioteknologinemnda, skal snakke om hvordan man nå har muligheten til å endre gener i mennesker – og hva det kan ha å si for fremtidig behandling av diabetes. Tannlege Kristin Kolltveit snakker om hvorfor god munnhelse er viktig for å forebygge diabeteskomplikasjoner.