Eline Roa Gran ble et kjent ansikt da hun vant sangkonkurransen MGPjr i fjor, sammen med de tre andre jentene i gruppa 4everU.
Under finalen i Telenor Arena hadde 12-åringen fra Krokstadelva en Omnipod insulinpumpe skjult under kostymet, og en Dexcom mottaker i en liten spesialsydd veske under glittertoppen.
– Det var mammas idé. Det var hun som sydde veska, som også hadde plass til litt druesukker, forteller Eline.
I salen satt Elines familie – mamma Unni, pappa Terje og brødrene Kristian og Mathias – og fulgte spent med. Ville Eline klare finalen uten at det ble noen krumspring med blodsukkerverdiene?
De hadde ikke behøvd å bekymre seg. Eline hadde full kontroll på både blodsukker og nerver. Sammen med de andre jentene i gruppa vant hun hele konkurransen.
– Det var utrolig gøy, sier Eline og smiler fra øre til øre.
Cheerleading
At Eline skulle stå på en scene, lå i kortene helt fra hun var ganske liten. Den aktive jenta fyller fritiden med sang, teater og cheerleading på konkurransenivå.
Forrige helg kunne publikum se henne på matta i Drammenshallen, hvor hun deltok i cheerleading-konkurransen WinterOpen.
– Jeg har holdt på med cheerleading siden jeg var syv år, forteller Eline, som er med i klubben Eiker Cheerleading Team.
Der er en hun såkalt flyer – altså den som løftes opp av de andre på gruppa og er på toppen av formasjonen under et stunt.
Når Eline konkurrerer, sørger hun for å ha litt å gå på når det gjelder blodsukkeret, slik at hun unngår føling.
– Et blodsukker 8-9 er ideelt når Eline er i konkurranse eller på scenen, sier mamma Unni Roa Gran.
– Man må jo leve
For foreldrene og for Eline selv har det vært viktig å ta kontroll over sykdommen fra dag én.
– Man må jo leve. Det er vi som skal styre diabetesen, ikke diabetesen som skal styre livene våre.
Den største utfordringen kom da Eline og de andre i 4everU skulle på juleturné med MGPjr. I løpet av tre uker gjennomførte de 18 konserter, fra Trondheim og sørover til Kristiansand. Deretter langs Vestlandet til Molde, og til sist avslutning i Grieghallen i Bergen. At et hektisk turnéliv påvirker blodsukkeret, kan både Eline og Unni skrive under på.
– Hotellfrokost med kjeks, juice og sjokoladedrikker … Og pizza til middag … sier Eline og lar setningen henge litt i luften før hun avslutter.
– Det gir ikke alltid det beste blodsukkeret, sier hun med en latter.
Mamma Unni ser bort på datteren.
– Samtidig tenker vi som så at det må hun jo også få lov til, innimellom. Vi kan ikke være helt rigide heller.
Støtter hverandre
Unni vet hva hun snakker om. Hun har nemlig selv hatt diabetes type 1 siden hun var 24. For Eline og Unni har diabetes blitt en del av livet.
– Jeg har hatt diabetes i snart 5 år, så jeg husker nesten ikke hvordan det var å ikke ha diabetes. For meg har det blitt en vane å sjekke blodsukkeret flere ganger om dagen. Alt blir en vane, og det har vært veldig fint at mamma visste hva vi skulle gjøre helt fra starten. Det nytter ikke å sette seg ned i sofaen og dra ned rullegardina, sier Eline.
Hovedrollen i «Annie»
For tiden lærer Eline seg sanger og replikker fra musikalen «Annie». I mars tar hun på seg den røde parykken med krøller og spiller hovedrollen som Annie i en oppsetning av musikalen i Nedre Eiker.
– For oss er det viktig å vise at man kan leve et fullverdig og aktivt liv, selv om man har diabetes. Sykdommen skal ikke hindre oss i å gjøre noe, men vi må planlegge litt mer enn andre gjør, sier Unni.
Du kan lese hele intervjuet med Eline i neste utgave av Diabetes, som kommer 12. februar.