Utdannede likepersoner? Det er ingen lang utdannelse, men det betyr at de har gått kurs i regi av Diabetesforbundet, i det å være en likeperson for andre med diabetes. Enten har de diabetes selv, eller de er pårørende til en med diabetes.
– Tidligere var likefamilier et begrep, nå er alle likepersoner. Alle har et bearbeidet forhold til sin egen sykdom, og de skal være støtte for og dele av egne erfaringer med andre som er i samme situasjon. De skal rett og slett være en god samtalepartner, som vi vet at mange har behov for å ha. Men de skal ikke på noe vis gi direkte helseråd, understreker Ina Jakobsen.
«Har du diabetes? Trenger du å snakke med noen som forstår deg?», er budskapet når Diabetesforbundet nå synliggjør likepersontilbudet mer og senker terskelen for å dra nytte av det.
Hvem er så disse likepersonene?
– Likepersonene ønsker å lytte til og hjelpe andre i samme situasjon. Det er minst én i alle fylker, og de kontaktes på tvers av fylkesgrensene. De drøyt 60 lederne for motivasjonsgrupper regnes også som likepersoner. Disse er utdannet i å lede grupper med fysisk aktivitet og ulike temaer innen kosthold. Teller vi med dem, har vi altså rundt 200 likepersoner, sier Ina Jakobsen.
Du kan lese mer om likepersonsordningen her. Her kommer det også snart en søkefunksjon som skal gjøre det lettere å finne likepersoner basert på både diabetestype og geografi. I mellomtiden kan du be om å bli satt i kontakt med noen, eller du kan finne navn og kontaktinformasjon på fylkeslagsidene.
Så er det bare å ta kontakt!