Nettsamfunn, diskusjonsfora og apper har revolusjonert måten ulike pasientgrupper skaffer seg informasjon og får hjelp av likepersoner til å håndtere sykdom på.
Nasjonalt senter for e-helseforskning vil nå se nærmere på hvordan de ulike brukerne kan vurdere slike løsninger, både pasientene selv og helsepersonell. Forskerne ønsker å lage retningslinjer som kan benyttes i vurderingen, ved å studere hva som finnes av løsninger og evalueringsmetoder.
– Det er flott at personer med diabetes møtes i nettsamfunn og bruker mobilen og apper for å mestre sykdom og eventuelt endre livsstil. Men utviklingen har gått så raskt at vi trenger måter å finne ut kvaliteten på løsningene, og hvilke som fungerer for hvem, sier professor og prosjektleder Eirik Årsand ved Nasjonalt senter for e-helseforskning.
Vil lage retningslinjer
Prosjektet heter Utarbeidelse av instrumenter for å se på effekt, nytte og trygghet i apper og nettressurser, som brukes av nordmenn med diabetes. (Design and validation of instruments to assess efficacy, effectiveness and safety of apps and online resources aimed at Norwegians with diabetes.)
Forskningsgruppa vil fokusere på apper og nettressurser for personer med diabetes i Norge, men vil kartlegge evalueringsverktøy internasjonalt som basis for dette.
Syv personer er i prosjektgruppa. Prosjektet er finansiert av Helse Nord RHF og varer i tre år.
Disse institusjonene samarbeider:
- Nasjonalt senter for e-helseforskning
- UiT Norges arktiske universitet
- Universitetssykehuset Nord-Norge
- Finnmarkssykehuset
– Vi håper dette vil være positivt for alle involverte: pasienter, pårørende, helsearbeidere og myndigheter. Gode retningslinjer for bruk av apper og nettsteder kan gi bedre mestring og livskvalitet, sier Eirik Årsand.