I begrunnelsen for utsettelsen nevnes to punkter:

  • Finansieringsansvaret er ikke avklart ennå. Finansieringen skal avklares med Helse- og omsorgsdepartementet.
  • Spørsmål om personvern og informasjonssikkerhet må avklares nærmere.

– Dette er knapt til å tro, er den umiddelbare reaksjonen fra Diabetesforbundets generalsekretær, Bjørnar Allgot.

Han viser til at finansieringsansvaret er avklart for barn under 18 år, i og med Beslutningsforums eget vedtak 23. oktober, der det åpnes for å en anbudsprosess knyttet til barn under 18 år med diabetes type 1.

Og at personvern og informasjonssikkerhet gjøres til tema, mener han er nok et eksempel på at «ny teknologi er blitt en hengemyr» for Beslutningsforum.

– Den myra blir bare større og større. Her tråkkes det ned i det ene hullet etter det andre. FreeStyle Libre berøres ikke av personvernproblematikk og informasjonssikkerhet. Systemet erstatter å stikke seg i fingeren, og det har ikke noen nettilkobling, sier han.

 

Prisforhandlinger

Den nevnte anbudsprosessen er avsluttet, i praksis gjennom en prisforhandling mellom den eneste produsenten av FGM-løsninger (Abbott) og Sykehusinnkjøp. Beslutningsforum ba Sykehusinnkjøp om å gjennomføre prisforhandlingene, fordi den eventuelle refusjonen gjelder barn opp til 18 år, som uansett hører hjemme i spesialisthelsetjenesten.

At saken nå utsettes, til tross for dette, får Bjørnar Allgot til å rase:

– Den tiden Beslutningsforum har, den har ikke barna. De har ikke noen utsettelsesmulighet. De, og foreldrene deres, lever med diabetesen 24 timer i døgnet. Å utsette saken med denne begrunnelsen, er helt uholdbart. Hadde de i det minste sagt nei på grunn av pris. Da hadde firmaet måttet komme opp med bedre betingelser. Nå bedrives det i stedet en helt uforståelig vikarierende argumentasjon, som bare forlenger prosessen ytterligere, sier han.

 

Prinsipiell avklaring

Prisforhandlingene for barn under 18 år er én side av saken. I tillegg kommer den prinsipielle avklaringen fra Helse- og omsorgsdepartementet, som Beslutningsforum ba om i sitt møte 23. oktober:

«I påvente av en avklaring med Helse- og omsorgsdepartementet, jf. punkt 2, iverksettes det en anbudsprosess knyttet til barn med type 1 diabetes. Det understrekes at informasjonssikkerhet og personvern må ivaretas i en anbudsprosess».

Dette er fire og en halv måned siden, og avklaringen har ennå ikke kommet fra departementet. Det har heller ikke svar på en anmodning fra Diabetesforbundet om møte.

– Vi sendte henvendelsen 9. februar, for én måned siden. Der spør vi om å få et møte med bakgrunn i vedtaket i Beslutningsforum i oktober, der departementet bes om prinsipielle avklaringer. Vi har ennå ikke fått noe svar, og vi purret tidligere denne uken, forteller politisk rådgiver Linda Markham.

– Hva kommer dere ellers til å gjøre i saken framover?

– Vi kommer til å holde trykket oppe, det er helt sikkert. Vi kommer til å fortsette å jobbe opp mot helsepolitikere på Stortinget. Departementet må på banen.

 

Lest undersøkelse

I dagens vedtak i Beslutningsforum, heter det for øvrig om FreeStyle Libre:

«(…) er en teknologisk løsning hvor glukosemålingen skjer ved hjelp av en sensor festet i huden. Sensoren leses av trådløst på en bærbar avleserenhet. Produktet bidrar til at mange pasienter får en enklere hverdag, for eksempel ved at de enklere enn i dag kan følge svingningene i blodsukkernivåene. Det er egnet for pasienter hvor det er tilstrekkelig med regelmessige og hyppige målinger. Det er ikke et produkt for pasienter som trenger kontinuerlig måling med varsling.»

– Dette tyder i det minste på at de har lest undersøkelsen, som vi sendte dem før møtet. Og det er jo positivt, sier Bjørnar Allgot, med henvisning til den lille undersøkelsen Diabetesforbundet har gjort om bruken av FreeStyle Libre. 

 Les mer om FreeStyle Libre-saken

 

– Helseministeren tar ikke ansvar

Etter at Nicholas Wilikonson (SV) og Ingvild Kjerkol (A) sendte inn hvert sitt skriftelige spørsmål i midten av mars om en avklaring i finasieringsspørsmål og personversikkerhet, står fremdels saken stille.

I svaret fra helseminister Bent Høie til Ingvild Kjerkhol heter det at «jeg har formidlet til de regionale helseforetakene at departementet ikke kan se utfordringer av betydning knyttet til personvern eller informasjonssikkerhet når det gjelder produktet FreeStyle Libre - gitt at produktet brukes uten at data overføres til tjenesten eller leverandør. Jeg forventer dermed at det kommer en avklaring på spørsmålet vedrørende finansiering og en evt. anskaffelse av Freestyle Libre for barn under 18 år med diabetes type 1» .

I svaret til Wilikonson sier han videre at «Departementet mener at det er behov for å forbedre systemet for å avklare finansieringsansvar for medisinsk utstyr utenfor sykehus. Et utredningsarbeid er satt i gang for å se på dette». 

Rådgiver i Diabetesforbundet, Linda Markham, er ikke imponert:

– Det er en håpløs situasjon når to instanser peker på hverandre, men ingen tar ansvar. Det virker som om helseministeren unngår i selve kjernen i saken, nemlig om  flash glukosemåleren FreeStyle Libre kan kalles medisinsk teknisk utstyr som spesialisthelsetjenesten skal ha ansvaret for, eller om dette er et apparat som kommer til å erstatte ordinær blodsukkermåling –  og dermed noe som skal finansieres over blåreseptordningen.

– Denne avklaringen kan ikke vi se har blitt tatt. Det er positivt at ministeren erkjenner at det er behov for bedre og mer ryddige prosesser enn det som har vært tilfelle i denne saken, og at det er i igangsatt et utredningsarbeid for å se på dette. Men, vi har nå ventet i snart to år og vi har ikke tålmodighet til å vente noe særlig lengre. Vi håper at det nå blir en snarlig løsning for barn og unge under 18 år, slik det ble lovet i oktober i fjor. Men, den prinsipielle beslutningen om hvor FreeStyle Libre hører hjemme, den må helseministeren ta, sier hun.