Høie er dermed klarere enn han noen gang har vært på hvor han mener FreeStyle Libre befinner seg på skalaen fra blodsukkermåling med stikking i fingeren til kontinuerlig glukosemåling med alarm (CGM).
«I følge de regionale helseforetakene og Nye metoder ligger FreeStyle Libre tett opp til metoder i kategorien CGM (…)», skriver han blant annet i svaret på det skriftlige spørsmålet fra Hans Fredrik Grøvan (KrF).
Helseministeren er også klar på at han ønsker fortgang i spørsmålet om FreeStyle Libre skal gjøres tilgjengelig på refusjon for barn og unge under 18 år:
«De regionale helseforetakene er i gang med en prosess for å kunne tilby FreeStyle Libre til barn med type 1 diabetes. Jeg forventer dermed at det kommer en snarlig avklaring på spørsmålet vedrørende finansiering og en eventuell anskaffelse av Freestyle Libre for barn under 18 år med diabetes type 1.», skriver han i svaret.
Alle andre derimot:
«Jeg mener det er behov for å forbedre systemet for å avklare finansieringsansvar for medisinsk utstyr utenfor sykehus. Et utredningsarbeid er derfor satt i gang i Helse- og omsorgsdepartementet for å se på dette.»
– Det er helt utrolig at det er satt i gang en utredning. Hva slags svar er det? Når kommer den til å foreligge? Og hvorfor ble den ikke satt i gang for to år siden, hvorfor først nå?
Bjørnar Allgot har sett seg lei på at helseministeren «dytter ting unna og ikke beslutter noe som helst».
– Helt utrolig
Diabetesforbundets generalsekretær, Bjørnar Allgot, er glad på vegne av dem under 18, siden det nå kan se ut som FreeStyle Libre snart kommer på refusjon for dem (som uansett er innenfor spesialisthelsetjenesten, journ.anm.).
Men når det gjelder «alle andre»:
– Det er helt utrolig at det er satt i gang en utredning. Hva slags svar er det? Når kommer den til å foreligge? Og hvorfor ble den ikke satt i gang for to år siden, hvorfor først nå?
Allgot har sett seg lei på at helseministeren «dytter ting unna og ikke beslutter noe som helst».
– Hvorfor skal Norge være annerledeslandet? Hva er det for eksempel Sverige, Danmark og England har av kunnskap som Norge ikke har, siden de har tatt FreeStyle Libre i bruk for lengst? Det er godt dokumentert, blant annet av oss, at FreeStyle Libre er nyttig; færre episoder med lavt eller høyt blodsukker, lavere hbA1c …. Dette er bedre diabetesbehandling, og alle vet at god diabetesbehandling gir færre komplikasjoner, som både samfunnsøkonomisk og menneskelig sett er klart mest kostbart. Og det er ikke personvernhensyn knyttet til løsningen, sier han.
Spørsmål og svar
6. april skrev Hans Fredrik Grøvan (KrF) blant annet dette i sitt spørsmål til helseministeren:
«Beslutningsforum har bedt statsråden om å gi en prinsipiell avklaring om finansieringsansvaret for flash glukosemåleren Freestyle Libre. Denne avklaringen har ennå ikke kommet. Kjernen i saken er hvorvidt glukosemåleren Freestyle Libre faller inn under kategorien medisinsk behandlingsmiddel, og dermed sykehusenes finansieringsansvar, eller om dette er et apparat som erstatter de ordinære blodsukkerapparatene og dermed finansieres gjennom Helfo og folketrygden.»
Svaret fra Høie kom i dag, og der heter det blant annet:
«I følge de regionale helseforetakene og Nye metoder ligger FreeStyle Libre tett opp til metoder i kategorien CGM, og en eventuell anskaffelse av FreeStyle Libre må sees i sammenheng med øvrig tilgjengelig utstyr for kontinuerlige glukosemålere ut i fra dagens anskaffelsesreglement og pågående anskaffelsesprosesser i de regionale helseforetakene.»