1) Spasertur
En helt avslappet spasertur etter måltidet kan gjøre underverker for blodsukkerkurvene. Svært lett aktivitet ser ut til å virke like godt som mer intens trening. Forskning viser at bare å reise seg opp og rusle omkring er nok til å hindre økning i blodsukker i betydelig grad, faktisk i samme grad som legemidler som skal motvirke høyt blodsukker.
2) Spis ofte og lite
Måltidsrytmen er viktig, først og fremst fordi denne ofte henger sammen med mengden mat som inntas til hvert enkelt måltid. Ved å spise få måltider i løpet av dagen, blir disse gjerne større enn om du inntar flere måltider med hyppigere mellomrom. Mindre mengde mat av gangen betyr som regel også mindre karbohydrater per måltid – i hvert fall om du er litt bevisst på en balansert måltidssammensetning. Dette vil i sin tur gjøre at kroppen trenger mindre insulin for å håndtere de tilførte karbohydratene og du vil unngå de største blodsukkertoppene.
3) Velg riktige karbohydrater
Noe av nøkkelen for å opprettholde et jevnt blodsukker ligger i det å velge riktige karbohydratkilder. Det er hovedsakelig karbohydratene som bidrar til et økt blodsukker, og jo mindre karbohydrater du inntar, desto mindre insulin behøves.
Nå anbefales du riktignok å få i deg noen karbohydrater på daglig basis. Dette fordi uraffinerte karbohydratkilder, slik som fullkornsvarianter av brød, pasta, ris og andre kornvarer, belgfrukter, nøtter, frukt og grønt, også bidrar med en rekke andre viktige næringsstoffer, som det ellers ville være vanskelig å få nok av dersom man kuttet ut slike matvarer helt. Vær derfor selektiv når det gjelder hvor du får dine karbohydrater fra.
4) Hverdagsaktivitet
Sørg for å være fysisk aktiv i minst 30 minutter daglig – gjerne oppdelt i kortere økter, f.eks. tre ganger 10 min. rask gange til og fra bussholdeplassen. Velg trappa fremfor heis/rulletrapp. Har du stillesittende jobb så vær bevisst på å reise deg og stå/gå med jevne mellomrom e.l.
5) Gå ned i vekt
Er du overvektig så vil en vektreduksjon på 5 – 10 % være gunstig for å senke blodsukkeret. Årsaken til dette er at insulinfølsomheten øker ved vektreduksjon, i tillegg vil insulinbehovet bli mindre ved lavere vekt.
6) Ha det godt med deg selv
Psykologiske faktorer (depresjon, stress, forelskelse, sinne) påvirker blodsukkeret og kan gi både lavere og høyere blodsukker.
7) Tabletter/insulin
Diabetes endrer seg med årene, så viktig å huske på at de tiltakene du gjorde tidligere i forhold til mat/aktivitet kanskje ikke lenger er nok, derfor kan det hende at behandlingen må endres for å få ned blodsukkeret.