– Kostholdet som anbefales av myndighetene er spesielt gunstig for de som har diabetes, på grunn av økt risiko for hjerte- og karsykdom, sa professor og overlege Jøran Hjelmesæth da rapporten ble lansert i dag. Hjelmesæth satt i arbeidsgruppen sammen med helsefaglig rådgiver i LHL Erik Arnesen og professor og overlege Kjetil Retterstøl.
I 2011 utga Helsedirektoratet rapporten Kostråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer. Dagens anbefaling er at maksimum ti energiprosent (E%) av fettet vi får i oss kommer fra mettet fett. Kostholdsrådene blir stadig utfordret, og spesielt er rådet om mettet fett til stadig diskusjon.
Anbefalinger og kunnskap
På oppdrag fra Helsedirektoratet har Nasjonalt Råd for Ernæring derfor hatt en gjennomgang for å oppsummere studier om mettet fett, for å ha en faglig vurdering av de gjeldende kostrådene om fett. Arbeidsgruppen har tatt utgangspunkt i konklusjonene som ligger til grunn for kostrådene fra 2011, og den har gjennomgått nyere anbefalinger om mettet fett i kostråd fra både andre land og faglige organisasjoner, samt nyere kunnskapsoppsummeringer om sammenhengen mellom mettet fett og hjerte- og karsykdom.
Internasjonalt ser man like anbefalinger for fett som i Norge. Det er stor enighet om at mettet fett bør byttes ut med umettet fett, særlig flerumettet fett. Kunnskapsoppsummeringer viser at utskifting av mettet fett med flerumettet fett reduserer risikoen for hjerte- og karsykdom, og også nyere nasjonale kostråd og retningslinjer anbefaler å redusere inntaket av mettet fett til mindre enn 10E%.
Fra 14 til 10 E%
I Norge ligger inntaket av mettet fett blant voksne i Norge på gjennomsnittlig 14 E%.
– Dagens forbruk bør derfor reduseres med fire prosentpoeng, noe som tilsvarer ca. 1 ss smør per dag. En utskiftning av 4 E% mettet fett med flerumettet fett kan anslå å redusere nye tilfeller av koronar hjertesykdom med 8–10% årlig, sa Erik Arnesen under lanseringen.
Fire metaanalyser av prospektive kohortstudier fant en sammenheng mellom magre meieriprodukter og lavere risiko for diabetes type 2, mens fem metaanalyser også fant en sammenheng mellom yoghurt og lavere risiko for diabetes type 2.
I retningslinjene for behandling og forebygging av diabetes fra 2016 anbefales en kost i tråd med de norske kostholdsrådene. En slik kost kjennetegnes av mye grønnsaker, frukt og bær. Et lavere inntak av kjøtt og kjøttprodukter, samt redusere inntak av matvarer med mye salt og sukker. Det anbefales å velge grove kornprodukter framfor fine, oljer og myk margarin framfor smør, samt magre meieriprodukter.