Enkelt sagt prioriterer leveren å forbrenne alkohol framfor å produsere sukker, og har du for mye insulin i blodet da, er risikoen stor for at blodsukkeret raser nedover.

Dette vet sykepleierstudentene Kirsti Petersen (21) fra Grimstad og Hanna Aftret Tufte (20) fra Arendal godt. Og begge vet det av egen erfaring. I likhet med mange andre med diabetes type 1 – og også type 2-ere som bruker insulin – har de gått på følingssmell under eller etter en fest.

Kirsti ventet til 18-årsdagen med å drikke alkohol, og hun drakk ikke mye.

Likevel:

– Jeg hadde kjøpt inn champagne, to flasker til ti personer. Jeg drakk et og et halvt glass, ikke mer, og la meg med et blodsukker på rundt 10; tenkte det var greit å legge seg på. Åtte, seks, fire, to … Jeg jobbet til fire om morgenen med å få opp blodsukkeret igjen, lå og vaket på 3-4-tallet. Da hadde jeg satt insulin som vanlig til maten, fiskegrateng, som var livretten min.

I løpet av de drøyt tre årene som har gått siden den gang, har hun ikke drukket alkohol mange ganger, men hver gang har hun endt med å tenke «Nei, dette er ikke noe for meg!»: være bekymret for føling, kjenne på manglende kontroll, planlegge, hele tiden sjekke … og cøliaki på toppen. Det er ikke verdt det.

– Jeg har aldri hatt behov for alkohol i vennekretsen. Det må ikke være det sosiale glidemiddelet, så det er helt greit, smiler hun.

 

Spiser godt

Mens Kirsti drøyde sin første alkoholholdige fest til hun den dagen hun ble 18, av hensyn til foreldrene «i tilfelle det skulle skje noe», var Hanna tidligere ute.

– Det har nesten alltid gått fint. Men for meg er det viktig å ha spist godt hele dagen. Jeg sørger for at jeg er mett og har fått i meg en del langsomme karbohydrater. Og jeg spiser alltid før jeg legger meg; kroppen må ha noe å gå på. Det er som med alle andre: Blodsukkeret går saktere ned hvis jeg har spist skikkelig.

Hanna følger også den oppskriften som mange ungdommer med diabetes type 1 velger når de er på fest: Ikke sette insulin, heller legge seg med et blodsukker på 20 og på den måten redusere risikoen for å havne nede på 2-tallet i løpet av natten.

Eller som en litt eldre type 1-er nylig sa det i en annen sammenheng: «Etter to glass har jeg ikke diabetes lenger.» Den litt flåsete bemerkningen betyr i praksis at han etter to glass ikke setter insulin, med bitter erfaring for at risikoen for føling er stor hvis han gjør det.

I Diabetesforbundets leksikon er det litt mildere formulert: «Har du diabetes type 1, bør du vurdere å sette mindre insulin enn vanlig og spise litt ekstra før du legger deg.»

 

Full eller føling?

Kombinasjonen insulinavhengig diabetes og alkohol har også et annet aspekt knyttet til seg: Jo mer du er påvirket av alkohol, jo dårligere er vurderingsevnen din – og dermed også vurderingen av blodsukkeret ditt.

Og: Likhetstrekkene mellom en person som er full og en person som har føling, er klare (se illustrasjon).

– Ja, det er viktig å ha kontroll med hva og hvor mye du drikker. Hvis du mister kontrollen også over blodsukkeret og andre ikke skjønner hva som skjer, kan det faktisk gå ganske galt, minner Hanna om.

For en type 2-er som ikke bruker insulin (eller sulfonylurea-tabletter), er det et poeng å unngå høyt blodsukker gjennom for eksempel å velge vin med lite restsukker eller LITE-øl (se mer om dette i undersak). Bruker du insulin, er tenkningen stikk motsatt: For å unngå å bli for lav i etterkant, er det et poeng å holde blodsukkeret høyt.

 

Ikke noe fasitsvar

For Hanna (og Kirsti når hun tar seg et glass), er det med andre ord heller en søt hvitvin som gjelder, ikke Extra Brut når det er snakk om musserende, heller vanlig øl enn LITE, søte drinker …

Men, understreker de begge: Vi er alle forskjellige, og reaksjonene på alkohol forandrer seg også etterhvert. Heller ikke her er det noe fasitsvar med to streker under.

– Den eneste måten å finne ut hvordan det og det virker, er faktisk å teste det. Men det må alltid skje sammen med folk som vet hva du holder på med og hvorfor, og hva de eventuelt skal gjøre, understreker Kirsti.

– Jeg har for eksempel funnet ut at jeg ikke kan trene samme dag som jeg skal drikke, forteller Kirsti, mens Hanna på sin side «ikke bør» trene.

Kanskje er de to på samme fest nyttårsaften. Og Kirsti kommer garantert ikke til å sitte borte i en krok og sture. Selv om hun drikker mindre enn venninnen. 

 

Hvilken vin bør jeg velge?

 

Alkohol påvirker blodsukkeret

Full eller føling? Sukker eller ikke sukker? Høy eller lav? Inntak av alkohol kan gi både høyt og lavt blodsukker. Enkelt sagt går skillet ved om du bruker insulin eller ikke.

Alkohol omsettes i kroppen på omtrent samme måte som fett og inneholder også omtrent like mange kalorier. Derfor kan inntak av alkohol hos en person med diabetes i utgangspunktet få blodsukkeret til å stige – på toppen av den blodsukkerstigningen som sukkeret i det du drikker allerede måtte forårsake.

Men: Leveren sørger normalt for jevn tilgang på sukker til blodet i perioder hvor vi ikke spiser, for eksempel om natten. Leveren produserer da nytt sukker, slik at vi unngår å få fall i blodsukkeret mellom måltidene. Når du har drukket alkohol, vil leveren være opptatt med å bryte ned alkohol, og kapasiteten til å gjøre jobben med å produsere sukker vil da være redusert.

 

Økt risiko med insulin

Dette kan gi lavt blodsukker spesielt for dem som bruker insulin.

Har du diabetes type 1 eller insulinavhengig type 2, og du setter insulin som normalt mens leverens sukkerproduksjon er lav, risikerer du å få for lavt blodsukker. Dette gjelder også hvis du har diabetes type 2 og bruker medikamenter som øker insulinproduksjonen (Amaryl/Glimepirid, Glibenclamid, Mindiab). Topper du dette med fysisk aktivitet, for eksempel med dansing, vil forbruket av blodsukker øke – og dermed også risikoen for at blodsukkeret blir lavt underveis eller når festen er over.

Alkohol kan føre til lavt blodsukker – hypoglykemi – fra noen få timer etter at du har begynt å drikke til så lenge som 8–12 timer etter alkoholinntaket. Dagen derpå er det derfor viktig at du ikke venter for lenge med å stå opp, kontrollere blodsukkeret og spise.

 

Forbrennes langsomt

Når du inntar alkoholholdig drikke, forflytter alkoholen seg raskt over i blodstrømmen uten å bli nedbrutt i magesekken. Allerede etter fem minutter er det målbare mengder alkohol i blodet.

Alkohol brytes ned – metaboliseres – av leveren. For en gjennomsnittsperson tar det rundt to timer å bryte ned en drink. Drikker du alkohol raskere enn det tar kroppen din å bryte den ned, vil alkoholkonsentrasjonen øke og fordeles ut i kroppens vev via blodet, og i hjernen fører dette til beruselse – med mange av de samme symptomene som ved en føling (se forrige side).

Alkohol forbrennes langsomt – og mye langsommere enn sukker.

                      Kilder: nhi.no og klinisk ernæringsfysiolog Anne-Marie Aas

Trygge alkoholvaner

  • Ukontrollert inntak av alkohol bringer blodsukkeret ut av kontroll, forstyrrer virkningen av diabetesmedisin og kan forverre komplikasjoner til diabetes.
  • Følg nøye med på blodsukkeret før, mens og etter at du har drukket alkohol. Husk å sjekke blodsukkeret før du legger deg. Spis gjerne litt for å holde blodsukkeret oppe.
  • Drikk aldri alkohol på en tom mage – mat forsinker opptaket av alkohol til blodstrømmen. Du bør heller ikke drikke alkohol hvis blodsukkeret er lavt.
  • Unngå å drikke store mengder alkohol. Drikk langsomt.
  • Alkohol stimulerer matlysten. Resultatet kan bli at du spiser for mye, noe som kan bidra til å bringe blodsukkeret ut av kontroll.
  • Det er viktig at de du er sammen med, vet at du har diabetes, og tenker på at det ikke nødvendigvis er en alkoholeffekt hvis du ikke oppfører deg som du skal eller blir bevisstløs.
  • Sjekk innholdet av karbohydrater/sukker i det du skal drikke. Øl inneholder generelt mye karbohydrater (lite-øl mindre), mens sukkermengden i vin varierer sterkt. Her har Vinmonopolet god oversikt – også på nett for hver enkelt vare. Brennevin kan inneholde mye sukker, men her begrenser inntaket gjerne seg selv.