Allgot har selv diabetes type 1 og kjenner at det underliggende alvoret i sykdommen kommer nærmere når han hører om tragiske hendelser som den Erik og Rita Wahl forteller om.
Men det er som generalsekretær han uttaler seg:
– Diabetes er en veldig vanlig sykdom, som alle leger derfor bør ha god kjennskap til. Legevaktene har vi for å vurdere og håndtere akutte situasjoner, og å måle blodsukkeret er såre enkelt: Et stikk fingeren for å få ut en bloddråpe, bruk av en målestiks til noen få kroner, og så vente på resultatet i fem til ti sekunder, avhengig av apparat. At legevaktledelsen i Askim i etterkant viser til ressursbruk og kost-nytte-vurdering, er helt absurd. Her er det snakk om én bloddråpe som skiller mellom liv og død!
Allgot viser også til at det ble tatt blodprøve av Christine Wahl av andre grunner.
– Det er uforståelig at blodsukkeret ikke ble målt noen gang i løpet av den to timer lange konsultasjonen. Dette burde være rutine ved alle henvendelser om magesmerter. Hvert år får 500–600 diabetes type 1 her til lands, og dette er en sykdom som kommer brått for de aller fleste. Det skulle ikke en gang være nødvendig å minne om det, sier han.
Høringsuttalelse
Diabetesforbundet kom for rundt et år siden med en høringsuttalelse til NOU: 2015:2017 «Først og fremst. Et helhetlig system for håndtering av akutte sykdommer og skader utenfor sykehus».
Der heter det blant annet:
«Diabetesforbundet mener det er viktig og helt nødvendig å se på kvaliteten og organiseringen av de akuttmedisinske tjenestene utenfor sykehus. (…)
Personer med diabetes kan ha behov for akuttmedisinsk hjelp hvor diabetessykdommen er en direkte årsak, som for eksempel ved alvorlig høyt blodsukker (hyperglykemi) eller ved lavt blodsukker (hypoglykemi). Begge tilstandene kan være livstruende hvis ikke pasienten får riktig behandling. Også når det oppstår sykdom eller skade som ikke er relatert til diabetes, vil diabetessykdommen spille inn som en tilleggsfaktor.
Diabetesforbundet er kjent med flere alvorlige hendelser knyttet til håndtering av personer med diabetes på legevakt. Det er episoder hvor legevakt ikke har tilgang på livsnødvendig insulin eller at personer med udiagnostisert diabetes type 1 har blitt sendt hjem med skyhøyt blodsukker, uten at dette ble avdekket. (…)
Slike hendelser ser ut til å skyldes lite kompetanse og erfaring i diabetes og hvordan behandle personer med diabetes. (…)»