-8? Det var overraskende lavt, sa stortingsrepresentanten, etter at Bjørnar Allgot, generalsekretær i Diabetesforbundet, gjennomførte diabetesrisikotesten utenfor Stortinget i forbindelse med Verdens diabetesdag.

Skritteller i sommergave

Livvidden fikk han også målt. 120 centimeter - riktignok med ytterklær på.

- Det ville nok sett verre ut hvis jeg hadde tatt denne testen før jeg startet «Vi går for livet»-aksjonen på Facebook, men dette er jo motiverende. Og jeg håper det kan motivere andre også, sier Hoksrud, som bestemte seg for å ta grep da hans politiske rådgiver ga ham en skritteller i sommergave.

- Målet er å gjøre noe med kondisjonen, sier Hoksrud, som ønsker å være åpen om sine helseutfordringer.

-Særlig blant menn, tror jeg det ofte er vanskelig å snakke om egen vekt og helseutfordringene som følger med manglende fysisk aktivitet. Det tabuet tror jeg det er viktig å få bort, sier han.

Viktig folkehelsetiltak

Hoksrud håper andre vil følge hans oppskrift for å komme i bedre form, samtidig som han selv får økt motivasjon til å fortsette trimmingen.

-Litt mer mosjon hver dag er et viktig folkehelsetiltak. For å utvikle diabetes type 2 må man være arvelig disponert, men overvekt og mangel på fysisk aktivitet er viktige faktorer, sier han.

- Diabetes er en stor utfordring både i Norge og i andre land, og for diabetes type 2 handler det til en viss grad om livsstil også. Vi har store utfordringer i årene framover, og det er viktig da at helsebudsjettet brukes på de tingene man ikke selv kan gjøre noe med, sier Hoksrud.

Stor symbolverdi

Generalsekretær Bjørnar Allgot i Diabetesforbundet mener Hoksruds initiativ har stor symbolverdi.

- Som politiker sitter du mye, du spiser og drikker, og du reiser mye. Det er viktig da å holde seg i aktivitet. Symbolverdien er imidlertid vel så viktig, ved at han viser fram at det går an selv om man har full timeplan, sier Allgot.

Hver måned får Norge 1000 nye tilfeller av diabetes type 2. Diabetesforbundet anslår at 350.000 nordmenn har diabetes type 2, hvorav en tredjedel ikke vet at de har det.

Generalsekretæren krever bedre behandling, og presenterer to krav til politikerne:

  • 10 millioner til å gjennomføre nasjonal diabetesplan
  •  Tilgang på billig medisinsk utstyr. I dag må det beste utstyret dekkes fra egen lommebok