Fremgangsmåte

Dag 1: Legg hvete helkorn i bløt over natten.

Dag 2: Hell vannet av helkornene, og bland sammen alle ingrediensene.

Elt deigen på lav hastighet til deigen blir smidig, glatt og slipper kantene på eltebollen.

La deigen ligge i eltebollen, dekk til med plast/klede og la deigen heve i romtemperatur i 1,5 – 2 timer (dobbel størrelse).

Ta deigen ut på bordet, elt den forsiktig og form til brødfasong. Legg deigen i en smurt 1,5 liters brødform.

Dekk brødformen med plast eller et klede og la brødet heve til det når kanten av formen.

Pensle brødet forsiktig med litt vann og dekorer det med for eksempel sammalt hvete.

Stek brødet i forvarmet ovn på 180 grader i ca. 30–40 minutter.

Avkjøl brødet på rist.

Tips: Brødet blir laktosefritt om du bruker vann eller laktosefri melk. 

NB: Tiden er beregnet aktiv baketid og steking. 

Oppskrift og bilde er hentet med tillatelse fra Opplysningskontoret for brød og korn. Foto: Christian Brun

Ingredienser

4 personer

85 g hvete, helkorn
25 g fersk gjær (½ pakke)
5 dl melk (eller vann)
1 ss rapsolje
½ ts salt
70 g linfrø
60 g solsikkekjerner
70 g sesamfrø
60 g havregryn
110 g sammalt hvete, fin
50 g havrekli
70 g sammalt rug, fin
180 g hvetemel

Næringsinnhold per 100 g

Energi/Kalorier 261 kcal
Karbohydrater 29 g
Proteiner 9,5 g
Fett 10,5 g
- hvorav mettet fett 1,5 g
- enumettet fett 2,5 g
- flerumettet fett 3,5 g
Kostfiber 7 g

Innhold av allergener

Gluten Ja
Laktose Ja