Brød i kosten
Brød er en av basismatvarene i kostholdet vårt. Ved å velge et grovt brød med et høyt fiberinnhold fra sammalt mel og dermed et lavere innhold av siktet mel, vil du oppnå mindre blodsukkerstigning og bedre kontroll på blodsukkeret. Husk på at hvor høyt blodsukkeret stiger også vil være avhengig av mengden du spiser og sammensetningen av måltidet ellers. Både fett og proteiner bidrar til å bremse blodsukkerstigningen, så spiser du for eksempel et proteinrikt pålegg med avokado til på brødet, har dette en gunstig effekt.

De mest solgte + en nyhet
Tre store bakeriselskaper står i dag for all brødproduksjonen som leveres til den norske dagligvarehandelen. Vi har testet de tre mest solgte brødene fra hver av disse tre bakeriene. I tillegg ble nyheten «Mjølmums» inkludert i testen. Mjølmums er et brød bakt med melbillelarver, og har vært tilgjengelig i utvalgte Meny-butikker på Østlandet i marsmåned. Dette brødet utfordrer nordmenn til å inkludere det som blir omtalt som fremtidens proteinkilde i kostholdet sitt, nemlig insekter.

Testkriterier
I testpanelet satt ernæringsstudenter fra Bjørknes Høyskole, og de ti brødene ble vurdert ut fra ernæringsmessige kvaliteter i tillegg til pris og smak. Den ernæringsmessige vurderingen inkluderte innhold av sukker, fiber, salt, proteiner samt grovhetsprosent. Fiberinnhold og grovhetsprosent telte dobbelt, ettersom dette er viktige faktorer for å avgjøre hvor sunt et brød er. Mye fiber og en høy grovhetsprosent har altså trukket opp, mens innholdet av sukker og salt har trukket ned. For å avgjøre hva som regnes som mye og lite, har kriteriene for å oppnå Nøkkelhullsmerket blitt benyttet. Disse sier at for å regnes som høyt innhold av fiber må et brød ha minimum 5g./100g. Innholdet av sukkerarter kan være høyst 5g., og saltinnholdet må være 1g. eller mindre per 100g.
Høy pris på brødene har også trukket ned. Alle prisene ble beregnet til kr/kg siden de hadde ulik vekt. Merk at dette vil kunne variere noe mellom de ulike butikkene. I tillegg til smak vurderte testpanelet konsistens og utseende. Basert på smak, konsistens og utseende ble det gitt en karakter mellom en og seks.
Den ernæringsmessige vurderingen har fått telle høyere enn den smaksmessige siden smak alltid vil være individuelt. Siden testen også tar for seg de meste solgte brødene i Norge, antas det at alle de ti brødene som er inkludert i testen er brød som det norske folket liker. Resultatene fremstilles med en rangering fra dårligst til best av de ti inkluderte brødene, basert på en helhetlig vurdering av alle testens faktorer.

Resultater

10. Grisla Kneipp
En god gammeldags traver, men med testens laveste grovhetsprosent og høyest saltinnhold blir det jumboplass.
Næringsinnhold:
    Brødskala: 2 deler
    Grovhetsprosent: 39
    Kostfiber: 5 g./100g.
    Salt: 1,3g./100g
    Proteiner: 7,9g./100g.
    Sukkerarter: 1,2g./100g.
Pris: 32,2 kr/kg
Smak: Lite smak og kjedelig, terningkast 3

9. Istid
Et kjedelig brød med lite smak. Testens laveste fiberinnhold, men med et lavt innhold av salt og grei grovhetsprosent.
Næringsinnhold:
    Brødskala: 3 deler
    Grovhetsprosent: 55
    Kostfiber: 4,6 g./100g.
    Salt: 0,99g./100g
    Proteiner: 8,2g./100g.
    Sukkerarter: 1,3g/100g.
Pris: 39,28 kr/kg
Smak: Kjedelig og lite smak, terningkast 2

8. Jegerbrødet
Til tross for god smak, blir grovhetsprosenten for lav. Et ok fiber- og saltinnhold.
Næringsinnhold:
    Brødskala: 2 deler
    Grovhetsprosent: 42
    Kostfiber: 5,9 g./100g.
    Salt: 1g./100g
    Proteiner: 9,5g./100g.
    Sukkerarter: 1,7g./100g.
Pris: 39,33 kr/kg
Smak: God smak, terningkast 4

7. Julius Favorittbrød
Ok saltinnhold og grovhetsprosent, men kjedelig i smaken.
Næringsinnhold:
    Brødskala: 3 deler
    Grovhetsprosent: 55
    Kostfiber: 5,4g/ 100g.
    Salt: 1g/ 100g.
    Proteiner: 8,6g/ 100g.
    Sukkerarter: 1,9g./100g.
Pris: 36,66 kr/kg
Smak: Tamt og kjedelig, terningkast 3

6. Superbrød
Ok saltinnhold og grovhetsprosent, men smaken imponerte ikke. Det rimeligste brødet i testen, og kan være et godt valg for barnefamilier som det også sikter seg inn mot.
Næringsinnhold:
    Brødskala: 3 deler
    Grovhetsprosent: 55
    Kostfiber: 5,6 g./100g.
    Salt: 0,9g./100g
    Proteiner: 7,3g./100g.
    Sukkerarter: 1,3g./100g.
Pris: 28,5 kr/kg
Smak: Kjedelig og med lite smak, terningkast 3

5. Norsk Fjellbrød
Et greit grovbrød med ok innhold av fiber og lavt innhold av salt, men med lite smak.
Næringsinnhold:
    Brødskala: 3 deler
    Grovhetsprosent: 52
    Kostfiber: 5,2 g./100g.
    Salt: 0,9g./100g
    Proteiner: 8,8g./100g.
    Sukkerarter:1.0 /100g.
Pris: 33,3 kr/kg
Smak: Bra skorpe, men lite smak, terningkast 3

4. Mjølmums
Applaus for innovasjon og bruken av fremtidens proteinkilde, men når ikke opp til topplassering. Prisen er helt klart testens høyeste.
Næringsinnhold:
    Brødskala: 3 deler
    Grovhetsprosent: 51
    Kostfiber: 5,8 g./100g.
    Salt: 0,9g./100g
    Proteiner: 9,9g./100g.
    Sukkerarter: /100g.
Pris: 85 kr/kg
Smak: God smak, men ikke veldig spennende, terningkast 3,5

3. Vårt beste grovbrød
Trekk for høyt saltinnhold, men god smak og høyt fiberinnhold.
Næringsinnhold:
    Brødskala: 3 deler
    Grovhetsprosent: 54
    Kostfiber: 7 g./100g.
    Salt: 1,2g./100g
    Proteiner: 9,4g./100g.
    Sukkerarter: 1,4 /100g.
Pris: 45,86 kr/kg
Smak: Bra utseende og god smak, terningkast 4,5

2. Energibrød
Testens beste på smak, men et høyt sukkerinnhold og et lavere innhold av kostfiber enn de andre brødene i toppsjiktet av testen gjør at den ikke går av med seieren. Prisen er også en av testens høyeste.
Næringsinnhold:
    Brødskala: 3 deler
    Grovhetsprosent: 54
    Kostfiber: 5,5 g./100g.
    Salt: 0,89g./100g
    Proteiner: 8,9g./100g.
    Sukkerarter: 4,3 /100g.
Pris: 51,6 kr/kg
Smak: Mye smak og god skorpe, terningkast 5,5

1. Grovbrød sammenbakt
Testens helt klart groveste brød, og med det høyeste innholdet av kostfiber og proteiner. Lavt saltinnhold trekker også opp, og gjør at brødet blir testens vinner til tross for karakter midt på treet for smak.
Næringsinnhold:
    Brødskala: 4 deler
    Grovhetsprosent: 97
    Kostfiber: 8,3 g./100g.
    Salt: 0,79g./100g
    Proteiner: 12g./100g.
    Sukkerarter: 1,5 /100g.
Pris: 33,5 kr/kg
Smak: Lite smak, men luftig, terningkast 3

Vil du heller bake brød selv? Se her for tips til vellykket brødbaking.