Fremgangsmåte
Bruker du byggryn bør disse bløtlegges dagen for og kokes 20–30 min. Bruker du byggris følger du anvisningen på pakken.
Skjær svinekjøttet i passe store biter.
Varm opp halvparten av oljen i en wokpanne eller jerngryte. Tilsett de kokte byggrynene og stek dem under omrøring på høy varme i ca. 2 min. Ha dem over i en bolle.
Varm resten av oljen i pannen/gryten. Stek kjøttet 2–3 min. for du tilsetter løk, hvitløk, paprika, sukkerterter, squash, ananas, chili og ingefær. Stek dette over god varme i ca. 4 min.
Bland i byggryn og la dem bli gjennomvarme. Smak til med soyasaus og østerssaus eller kyllingfond + vann.
Oppskriften er hentet fra heftet Fristende retter for deg med diabetes, utgitt av Diabetesforbundet 2013.
Ingredienser
4 personer
4 dl byggryn* eller 3–4 boil-in-bag byggris
400 g svinekjøtt
1 løk i båter
1 fedd hvitløk, presset
1 gul paprika, strimlet
1 rød paprika, strimlet
50 g sukkererter
½ squash, strimlet
½ fersk ananas (ca. 150 g)
½ ts rød chili, finhakket (eller krydder)
1 ts fersk ingefær, finhakket (eller krydder)
2 ss soyasaus
1 dl østerssaus eller 1 ts kyllingfond og 0,5 dl vann (ev. buljong)
2 ss rapsolje
* Byggryn er en undervurdert kornsort som inneholder mye vannløselige fiber, som er bra for
fordøyelsen. I tillegg inneholder det mye B-vitaminer og jern. Kornet har dårlig bakeevne, men er
bl.a. god å bruke i stedet for ris, poteter og i salater (brodogkorn.no). Byggris er forkokte byggryn.
Næringsinnhold per porsjon/ per 100 g
Energi/Kalorier | 522 kcal/ 125 kcal |
Karbohydrater | 70 g/ 16,5 g |
Proteiner | 32 g/ 7,5 g |
Fett | 10 g/ 2,5 g |
- hvorav mettet fett | 2 g/ 0,5 g |
- enumettet fett | 4,5 g/ 1 g |
- flerumettet fett | 2,5 g/ 0,5 g |
Kostfiber | 12 g/ 3 g |
Innhold av allergener
Gluten | Ja |
Laktose | Nei |
Sist endret: , Publisert: