Fremgangsmåte

Bruker du byggryn bør disse bløtlegges dagen for og kokes 20–30 min. Bruker du byggris følger du anvisningen på pakken.

Skjær svinekjøttet i passe store biter.

Varm opp halvparten av oljen i en wokpanne eller jerngryte. Tilsett de kokte byggrynene og stek dem under omrøring på høy varme i ca. 2 min. Ha dem over i en bolle.

Varm resten av oljen i pannen/gryten. Stek kjøttet 2–3 min. for du tilsetter løk, hvitløk, paprika, sukkerterter, squash, ananas, chili og ingefær. Stek dette over god varme i ca. 4 min.

Bland i byggryn og la dem bli gjennomvarme. Smak til med soyasaus og østerssaus eller kyllingfond + vann.

 

Oppskriften er hentet fra heftet Fristende retter for deg med diabetes, utgitt av Diabetesforbundet 2013.

Ingredienser

4 personer

4 dl byggryn* eller 3–4 boil-in-bag byggris
400 g svinekjøtt
1 løk i båter
1 fedd hvitløk, presset
1 gul paprika, strimlet
1 rød paprika, strimlet
50 g sukkererter
½ squash, strimlet
½ fersk ananas (ca. 150 g)
½ ts rød chili, finhakket (eller krydder)
1 ts fersk ingefær, finhakket (eller krydder)
2 ss soyasaus
1 dl østerssaus eller 1 ts kyllingfond og 0,5 dl vann (ev. buljong)
2 ss rapsolje

 

* Byggryn er en undervurdert kornsort som inneholder mye vannløselige fiber, som er bra for
fordøyelsen. I tillegg inneholder det mye B-vitaminer og jern. Kornet har dårlig bakeevne, men er
bl.a. god å bruke i stedet for ris, poteter og i salater (brodogkorn.no). Byggris er forkokte byggryn.

Næringsinnhold per porsjon/ per 100 g

Energi/Kalorier 522 kcal/ 125 kcal
Karbohydrater 70 g/ 16,5 g
Proteiner 32 g/ 7,5 g
Fett 10 g/ 2,5 g
- hvorav mettet fett 2 g/ 0,5 g
- enumettet fett 4,5 g/ 1 g
- flerumettet fett 2,5 g/ 0,5 g
Kostfiber 12 g/ 3 g

Innhold av allergener

Gluten Ja
Laktose Nei