Fremgangsmåte
Obs! Tid er brukstid.
Bland 400 gram sammalt mel, 250 gram finmalt mel sammen med alt vannet til en jevn masse. Dekk til og la stå i 30 minutter (+/-).
Tilsett nå surdeigsstarter, salt, olivenolje og frø og bland godt. Tilsett deretter mer siktet mel litt etter litt, til deigen blir fast og slipper bollen. Del deigen i to, og trykk begge emnene godt ned i to smurte brødformer som rommer 1 ½ liter. Dekk formene med plast, og la dem stå i romtemperatur.
Det kan ta 8-12 timer før de begynner å heve seg. La brødene heve til dobbel størrelse.
Lag et par snitt på toppen med en skarp kniv. Sett brødene inn i kald ovn, og sett ovnen på 250 grader. Etter 30 minutter skrur du varmen ned til 180 grader og steker videre i 30 minutter. Avkjøl på rist.
Oppskrift og foto: Marit Zinocker
Ingredienser
Antall 2
2 ss surdeigsstarter
6 dl lunkent vann
10 gram salt
2 ss olivenolje (kan sløyfes, men gir saftighet)
1 dl linfrø
0,5 dl gresskarfrø
0,5 dl solsikkefrø
400 gram sammalt speltmel
300-400 gram siktet speltmel
Næringsinnhold per 100 g
| Energi/Kalorier | 228 kcal |
| Karbohydrater | 30 g |
| Proteiner | 9 g |
| Fett | 7 g |
| - hvorav mettet fett | 1 g |
| - enumettet fett | 2 g |
| - flerumettet fett | 3 g |
| Kostfiber | 4,5 g |
Innhold av allergener
| Gluten | Ja |
| Laktose | Nei |
Sist endret: , Publisert: