Spørsmål:
Jeg har hørt at Quinoa er bra for personer som har diabetes. Den skulle inneholde masse mineraler, mye proteiner, og lite karbohydrater. Har via nettet sett at det er en god del karbohydrater der likevel, og av den grunn er jeg litt skeptisk til å bruke denne i stedet for ris. Har dere noe kjennskap til dette frøet, som er kjempegodt?
Svar fra Diabeteslinjen:
Quinoa er en plante som er i slekt med sukkerbete og spinat. Den kommer opprinnelig fra Andesfjellene. Den ble brukt som variasjon til potet og mais. Det er først og fremst frøene fra denne planten som distribueres og selges. Den har et forholdsvis høyt proteininnhold sammenlignet med ris, 14g mot 7g/100 g. Fiberinnholdet er også høyere: 7g og 1g per 100 g i henholdsvis Quinoa og vanlig langkornet hvit ris. Karbohydratinnholdet er noe lavere enn i ris: hhv. 64g i Quinoa mot 75g i hvit ris.
Quinoa kan kanskje bedre sammenlignes med havre i næringsinnhold. De har begge et godt vegetabilsk protein, dvs. at de inneholder flere av de essensielle aminosyrene enn de fleste andre vegetabilier, de inneholder begge godt med fiber, som igjen har en gunstig effekt på blodsukkeret. Men som du også har observert, Quinoa inneholder også en god andel karbohydrater, og disse må man regne med. Quinoa skal ha et høyt innhold av fosfor, magnesium og jern, og er blitt regnet som et sunt, næringsrikt og lettfordøyelig næringsmiddel.
Som havre, ser det ut til at Quinoa er et godt valg sammenlignet med f.eks. hvete og hvit ris. Det kan være et næringsrikt og sunt alternativ som kan gjøre kostholdet mer spennende. Hvilken effekt Quinoa vil ha på blodsukkeret ditt, tror jeg du eventuelt må gjøre dine egne erfaringer med - og ta utgangspunkt i hvor mye karbohydrater den bidrar med i det sammensatte måltidet.
For å teste matens effekt på blodsukkeret:
- Mål blodsukkeret rett før måltidet (skal da helst være 4-7 mmol/l) og ca. 2 timer etter at du startet å spise.
- Stiger blodsukkeret mer enn 3 måleenheter og ligger over 10 mmol/l ca. 2 timer etter matinntak, bør du enten endre på måltidets størrelse/sammensetning og/eller øke insulin/tablettdosen.
- Hvis blodsukkeret ligger <10 kan du trygt spise samme type og mengde mat igjen ved senere anledninger.
Gjenta dette noen gange/dager før du gjør for store endringer. Husk at det er mange faktorer som spiller inn og disse kan variere fra dag til dag.
Du kan kontakte Diabeteslinjen på tlf. 815 21 948 og chat (man-tors 10-14), og via nett diabetes.no/linjen.