Å endre på kostholdet betyr ikke at du aldri kan spise deg mett. Det er heller ikke sånn at man trenger å tenke på ja-mat og nei-mat, for i et sunt og variert kosthold er det plass til det meste.
Men ofte kan du spare mange kalorier på å bare bytte ut noen matvarer med noen som ligner. Vi har samlet en liste for å gi deg tips til matvarer du kan bytte ut de mindre sunne tingene med.
VELG | HELLER ENN |
Rent kjøtt, hvitt kjøtt, fisk og fiskefarsemat | Kjøttfarsemat (pølser, kjøttkaker og lignende), salami, spekemat, panert kjøtt/fisk og flesk/bacon |
Sjysaus (hjemmelaget eller fra pose) | Smeltet smør og sauser med fløte, creme fraiche og rømme |
Kesam, Skyr, cottage cheese, yoghurt, matyoghurt og rømmekolle | Fløte, creme fraiche og rømme |
Kaldpressede oljer (spesielt fra oliven og raps) og flytende margarin | Smør, harde margariner, raffinerte planteoljer (som soyaolje, solsikkeolje og maisolje) |
Grønnsaker, belgvekster, nøtter og frø | Pommes frites, mye poteter, ris og pasta |
Vann til maten | Brus, saft, juice, øl eller vin |
Koking, lavtemperatursteking i ovn, dampkoking | Frityrsteking, hard steking i panne og grilling |
Frukt- og bærbaserte desserter, nøtter, yoghurt, kesam og Skyr | Kaker og desserter med mye fett, hvetemel og sukker |