1. Å redusere kjøttinntaket kan gjøre deg lettere!
Hvilke matvarer vi velger å spise påvirker vekten. Overvekt er med på å drive frem utviklingen av diabetes type 2, og mange personer som står i fare for å utvikle sykdommen, eller som har fått diagnosen, sliter med overvekt.
Store befolkningsstudier som har fulgt titusenvis med personer over mange år, har gitt oss interessant informasjon om hvordan ulik mat påvirker vekten ulikt. Slike studier viser at de som har et lavt inntak av kjøtt vil gjennomsnittlig ha en mye lavere vektøkning over tid enn de som spiser mye kjøtt, selv om maten de spiser har likt innhold av energi!
Det å redusere kjøttinntaket vil dermed kunne være en god drahjelp mot en sunnere vekt.
Vi vet ikke nøyaktig hvorfor det er sånn, men det kan ha noe med matens struktur å gjøre. Mye av det kjøttet vi spiser i dag er bearbeidet kjøtt i form av industriprodukter. Det er vist at når vi spiser kjøtt som er kvernet eller bearbeidet på annen måte, blir næringsstoffene raskere brutt ned og tatt opp i kroppen.
Det er altså smart å både spise mindre kjøtt, og å velge hele stykker av kjøtt de gangene man velger å spise det. Kanskje er det på tide med en renessanse for søndagssteika?
Det å helsteke and eller kylling er også et supert alternativ når man velger å ha en kjøttmiddag. Fugl er nemlig et mye bedre valg både for helsen og for miljøet enn rødt kjøtt. Lar du kjøttet spille birollen på tallerkenen, og fyller opp med grønt og grovt tilbehør, spiller du på lag med både kroppen og miljøet.
2. Mer plantemat gir en sunn tarm!
Vi får stadig mer kunnskap om vår tarmflora, denne tallrike og mangfoldige samlingen mikroorganismer som hjelper oss å fordøye mat, holder sykdomsfremkallende bakterier i sjakk, trener opp immunforsvaret og produserer signalstoffer og vitaminer som er viktige både for vårt mentale og fysiske vel.
Alt vi svelger ned i magen påvirker tarmfloraen. Mat fra råvarer av planter inneholder mange typer fiber som ikke er mat for oss, men for bakteriene i tarmen. Bakteriene i tarmen bryter ned fibrene og danner blant annet stoffer som signaliserer til hjernen slik at metthetshormoner slippes ut. Mye plantemat vil dermed gi økt metthetsfølelse.
Nyere studier har også vist at fiber fra plantemat er viktige for at tarmen skal holdes tett, og dermed forhindre at bakterier kan gå inn i blodstrømmen og skape betennelse. De er vist at pasienter med metabolske forstyrrelser har mer tarmbakterier i blodet enn friske personer.
Vi gjør dermed lurt i å tenke på at også bakteriene i tarmen skal ha mat når vi spiser, og gir vi bakteriene plantemat, er det de «snille» typene som får dominere i tarmen.
Det å spise mye plantemat er imidlertid viktigere enn å unngå kjøtt, og du trenger ikke å slutte å spise kjøtt om ikke du ønsker det. Nå som det går mot lysere tider er det mer fristende å gjøre salat til ett av hovedmåltidene om dagen, og dette vil være et stort skritt mot en sunnere tarm. Fyller du opp en salatbolle med ulike grønnsaker, nøtter, hele korn og belgvekster, kan du også toppe den med litt kjøtt som smakstilsetning.
3. Spiser du mindre kjøtt, spiser du sannsynligvis mer fisk og grønnsaker!
Vi spiser en begrenset mengde mat hver dag og til hvert måltid, og for hver gang vi velger å ikke spise kjøtt, betyr det at vi må velge noe annet. Forskning har vist at de som spiser fisk og plantemat fremfor kjøtt har bedre helse, lever lenger og er mindre utsatt for livsstilssykdommer som diabetes type 2, hjerte- og karsykdommer og kreft.
Dersom du bestemmer deg for å velge bort kjøttet til flere måltider, er sannsynligheten stor for at du vil velge noe sunnere.
En enkel og «smertefri» måte å begynne en endring mot mindre kjøtt på, er å begynne med kjøttpålegget. Siden svært mange av oss spiser brød eller knekkebrød hver dag, og siden det finnes mange gode, kjøttfrie påleggsalternativer, er dette en endring som er lett å sette ut i livet. Alt kjøttpålegg er bearbeidet, og bearbeidet kjøtt er den matvaregruppen som viser sterkest sammenheng med dårlig helse.
Å bytte ut påleggskinken med et kjøttfritt alternativ er dermed et stort skritt i en sunnere retning.
Her kommer noen sunne og gode oppskrifter uten rødt kjøtt:
Middag
Foto: Marit Zinocker
Pleier du å steke en hel kylling på 200 grader i en time? Prøv i stedet å langsteke kyllingen, det er null jobb og jeg lover deg at du aldri, aldri vil se deg tilbake. Du trenger strengt tatt bare en stor økologisk kylling, en dyp gryte, salt og pepper og en ovn. Også må du ha god tid før maten må være ferdig, men du trenger ikke foreta deg særlig mye.
Forslag på tilbehør til langstekt kylling
Foto: Marit Zinocker
Hvis du synes det kan være en utfordring å få i deg dine fem om dagen, er det bare å legge din elsk på denne retten, så kommer det helt av seg selv.
Foto: Marit Zinocker
Dette er en super forening av tradisjonsrik norsk råvare og middelshavssmaker. Trikset og en forutsetning er å bruke friske rosenkål.
Frokost og lunsj
Foto: Marit Zinocker
Påleggsalater er alltid sikre vinnere til frokost, lunsj og kveldsmat, og de du lager selv er så mye, mye bedre enn de du får kjøpt.
Supersalat av rød- og grønnkål
Foto: Marit Zinocker
Kål er totalt undervurdert. Grønnkål og rødkål er begge propp fulle med vitaminer og mineraler, som kroppen vil elske. I tillegg til å være sunn er denne salaten supergod!