Kjøtt deles gjerne inn i
- rent kjøtt, det vil si rene kjøttstykker av for eksempel storfe, lam, kylling eller svin.
- kjøttprodukter, som er matvarer som helt eller delvis er tilberedt av rent kjøtt.
- bearbeidet kjøtt, som er kjøtt som er saltet, røkt eller behandlet på en annen måte for å øke holdbarheten. Eksempler på bearbeidet kjøtt er røkt skinke, bacon, salami, pølser, kjøttdeig- og farseprodukter og lignende.
Innholdet av energi, fett, type fett og salt varierer veldig i forhold til dyreslag og produkt (se tabell under).
Inntak av rødt kjøtt
Det er i dag god dokumentasjon på sammenhengen mellom rødt kjøtt og risiko for visse krefttyper. Med rødt kjøtt menes kjøtt som kommer fra svin, storfe, sau og geit. World Cancer Research Fund har kommet frem til at det er overbevisende dokumentasjon for at rødt kjøtt og bearbeidet rødt kjøtt øker risikoen for utvikling av tykk- og endetarmskreft. Det er derfor av Helsedirektoratet anbefalt at inntaket av rødt kjøtt, både rent og bearbeidet, bør begrenses til maksimalt 500 g per uke, hvor bearbeidet kjøtt bør begrenses mest mulig. 500 g spiselig kjøtt tilsvarer ca. 700-750 g råvekt. Dette tilsvarer to til tre middager og litt kjøttpålegg.
Saltinnholdet er ofte lavt i rene råvarer, men betydelig høyere i bearbeidede kjøttprodukter.
Kjøtt og kjøttprodukter: innhold av energi, fett og salt per 100 g spiselig vare, rangert etter fettinnhold:
|
Fett, g |
Mettet fett, g |
Enumettet fett, g |
Energi, kcal |
Salt, g |
Kylling, brystfilet |
1,1 |
0,3 |
0,3 |
100 |
0,1 |
Leverpostei med mindre fett |
3,0 |
0,9 |
0,7 |
90 | 1,6 |
Svinekotelett uten ytre fett |
5,1 | 1,9 | 2,2 | 120 | 0,1 |
Wienerpølse, mindre fett |
11 | 4,2 | 5,2 | 145 | 1,9 |
Storfe entrecote |
11,5 | 5,8 | 3,9 | 185 | 0,2 |
Kylling, med skinn |
13,5 | 4 | 6,1 | 226 | 1,3 |
Lam, kotelett |
17,1 | 8 | 5,7 | 230 | 0,2 |
Leverpostei |
18,1 | 5 | 6,4 | 220 | 1,9 |
Wienerpølse |
19,2 | 7,6 | 8,9 | 240 | 1,9 |
Bacon med svor |
31,5 | 11,2 | 13,8 | 340 | 2,8 |
Salami |
35,3 | 14,4 | 15,7 | 400 | 4,8 |
Tenk på dette når du spiser kjøtt:
- Velg hvitt kjøtt (kylling, kalkun), rent kjøtt og magre kjøttprodukter med lite salt
- Begrens mengde bearbeidede kjøttprodukter som er røkt, saltet eller konservert med nitrat eller nitritt (f.eks. bacon og spekepølse)
- Begrens mengde rødt kjøtt og bearbeidede produkter av rødt kjøtt til 500 g per uke
- Se etter Nøkkelhullsmerkede matvarer dersom du velger kjøttprodukter/bearbeidet kjøtt
Skjær bort skinnet på kylling og kalkun dersom du ønsker å fjerne fett og kalorier.
Spis mest av: | Spis mindre av: | Spis minst av: |
Magert kjøtt:
|
Kjøttvarer som:
|
Kjøttvarer med mer enn 20 % fett:
|
Les mer på Norsk Helseinformatikks artikkel om sunt kosthold.
Kilder:
- Nasjonalt råd for ernæring, 2011.
- NHI.no
- Matportalen.no, «Mer om fjørfe og kjøtt» Lastet ned 28. oktober 2013.
- Matvaretabellen.no