For å redusere disse, bruker bryggeriene mindre malt enn i vanlig pils. Moderne bryggeteknikker gjør likevel at man får utnyttet den lille maltmengden bedre. I Lite-ølet har gjæringsprosessen tatt bort mer av sukkeret. Det meste av energien kommer derfor fra alkoholen.

For personer med diabetes er Lite-øl et bra alternativ. Kaloriinnholdet er redusert med 30 %, og sukkerinnholdet (karbohydratinnholdet) med 70 % sammenliknet med vanlig pils. Sukkerinnholdet er en femdel av hva du finner i melk. Blodsukkeret påvirkes derfor lite.

I tabellen nedenfor er Lite-pils sammenliknet med vanlig pils, og alkoholfritt øl og lettøl. Aass bryggeri var den eneste produsenten som deklarerte næringsinnholdet i disse produktene.

 

  Energi, kcal per 100 ml   Sukker per 100 ml  Sukker per flaske à 0,33 l  Sukker per glass à 200 ml  Sukker per boks eller halvliter (0,5 l)

Vanlig pils,
4,5 % alkohol

39 kcal -163 kJ 3,2 g 10,6 g 6,4 g 16 g

Lite-pils,
4,5 % alkohol

28 kcal - 117 kJ 1 g 3,3 g 2 g 5 g 
Guinness, Stout 29 kcal - 121 kJ 1 g 3,3 g 2 g 5 g

Aass Uten,
alkoholfritt øl

28 kcal - 117 kJ 5,7 g 18,9 g 11,4 g 29 g
Aass lettøl 28 kcal - 117 kJ 2,8 g 9,2 g 5,6 g 14 g
Vanlig cola, brus, juice 40 kcal – 167 kJ 10 g 33 g 20 g 50 g
Lettmelk 46 kcal - 192 kJ 4,7 g   9,4 g 24 g

Tabell: Sukkerinnhold i øl. Sukkeret er av typen maltsukker og består av to enheter glukose.

 
Kilde:

Denne artikkelen er skrevet av Erik Lie, og sto opprinnelig på trykk i Diabetes nr 3/2009