For å redusere disse, bruker bryggeriene mindre malt enn i vanlig pils. Moderne bryggeteknikker gjør likevel at man får utnyttet den lille maltmengden bedre. I Lite-ølet har gjæringsprosessen tatt bort mer av sukkeret. Det meste av energien kommer derfor fra alkoholen.
For personer med diabetes er Lite-øl et bra alternativ. Kaloriinnholdet er redusert med 30 %, og sukkerinnholdet (karbohydratinnholdet) med 70 % sammenliknet med vanlig pils. Sukkerinnholdet er en femdel av hva du finner i melk. Blodsukkeret påvirkes derfor lite.
I tabellen nedenfor er Lite-pils sammenliknet med vanlig pils, og alkoholfritt øl og lettøl. Aass bryggeri var den eneste produsenten som deklarerte næringsinnholdet i disse produktene.
Energi, kcal per 100 ml | Sukker per 100 ml | Sukker per flaske à 0,33 l | Sukker per glass à 200 ml | Sukker per boks eller halvliter (0,5 l) | |
Vanlig pils, |
39 kcal -163 kJ | 3,2 g | 10,6 g | 6,4 g | 16 g |
Lite-pils, |
28 kcal - 117 kJ | 1 g | 3,3 g | 2 g | 5 g |
Guinness, Stout | 29 kcal - 121 kJ | 1 g | 3,3 g | 2 g | 5 g |
Aass Uten, |
28 kcal - 117 kJ | 5,7 g | 18,9 g | 11,4 g | 29 g |
Aass lettøl | 28 kcal - 117 kJ | 2,8 g | 9,2 g | 5,6 g | 14 g |
Vanlig cola, brus, juice | 40 kcal – 167 kJ | 10 g | 33 g | 20 g | 50 g |
Lettmelk | 46 kcal - 192 kJ | 4,7 g | 9,4 g | 24 g |
Tabell: Sukkerinnhold i øl. Sukkeret er av typen maltsukker og består av to enheter glukose.
Kilde:
Denne artikkelen er skrevet av Erik Lie, og sto opprinnelig på trykk i Diabetes nr 3/2009