Bli med på en spennende kulinarisk reise! I prosjektet «Mat er ikke bare mat» møter vi fire familier med ulik matkultur, og får råd om enkle grep for å spise litt sunnere og forebygge diabetes type 2.
Hvordan kan du beholde den gode tradisjonsmaten – og samtidig spise sunnere?
«Mat er ikke bare mat» er en serie kortfilmer laget av Diabetesforbundet med fokus på mat fra ulike kulturer, og gode levevaner. Målet er å inspirere hverandre til å ta gode og sunne kostholdsvalg og forebygge sykdommer som diabetes type 2.
I dag bor det over 1 million mennesker med innvandrerbakgrunn i Norge.
Forskning viser at det er tydelige helseforskjeller mellom minoritets- og majoritetsbefolkningen når det gjelder hjerte- og karsykdom og diabetes type 2.
Innvandrere har generelt dårligere helse, er mer utsatt for enkelte sykdommer og har lavere sosioøkonomisk status enn den øvrige befolkningen. I tillegg til predisponerte gener som øker risikoen for utvikling av diabetes type 2, er det ikke uvanlig med endringer i levevaner som følge av innvandring. Disse vanene kan påvirke kostholdet. Helsefremmende- og sykdomsforebyggende grep må gjøres på en målgruppetilpasset måte slik at folkehelsegevinsten blir stor.
Filmrekken «Mat er ikke bare mat» er utviklet av Diabetesforbundet. Formålet er å trekke frem gode eksempler på ulike matkulturer og gi tips til hvordan enkelte matretter kan bli litt sunnere med små grep. Klinisk ernæringsfysiolog Insaf Zerouga, gir kostholdstips i alle fire filmene.
Rasha og Mohammed fra Sarpsborg serverer syrisk festmåltid med lammekjøtt og grønnsaker, squash i yogurt, baba ghanouj, fylte vinblader og mye mer.
Se filmen og oppskriftene:
Fanuel og Selam fra Lørenskog lager tsebhi derho (kyllinggryte med egg), shiro (linsegryte) og injera (surdeigspannekake).
Se filmen og oppskriftene her:
Hos oss kan du få råd om sunn mat og hvordan du kan forebygge diabetes type 2.