Små grep kan gjøre stor forskjell. For eksempel så er det sunnere å koke, dampe eller tilberede maten i ovn enn steking. Årsaken er at du ikke trenger å tilsette mye ekstra fett, og at du beholder mer av næringsstoffene enn hvis du steker. Samtidig dannes det færre skadelige stoffer, som oppstår ved bruk av høy varme. Steker du fete matvarer som pølser og bacon (noe som ikke er lurt å gjøre ofte), kan du sile dem før servering. Når du steker på lav eller middels varme, kan du med fordel bruke olivenolje eller rapsolje. Unngå steking med soyaolje, solsikkeolje eller maisolje, disse tåler steking dårlig. Det er generelt bedre å koke eller dampe maten, eller bake i ovnen på lav varme, helst 80-100 grader og heller bruke noe lenger steketid. Bruk steketermometer, det sikrer deg best resultat!
Bruk gjerne krydder og urter til å smaksette maten, men vær forsiktig med salt og saltblandede kryddermikser. Salt kan øke blodtrykket hos noen og vi spiser generelt mye mer salt enn det kroppen har godt av. Du kan også bruke salt-erstatninger med mindre salt i (f.eks. Seltin, LoSalt). Etter hvert som du reduserer saltinntaket, vil du merke at du får en økt følsomhet for saltsmaken. Med andre ord vil du oppleve at maten smaker salt nok, selv om du tilsetter mindre salt.
Et godt og sunt alternativ til salt, som kan bidra til mindre saltinntak, er sitron, eddik og sennep.
Denne listen kan hjelpe deg med å velge sunnere alternativer.
Heller: Rent kjøtt, hvitt kjøtt, fisk |
Enn: Kjøttfarsemat (pølser, kjøttkaker og lignende), salami, spekemat, panert kjøtt/fisk og flesk/bacon |
Heller: Sjysaus (hjemmelaget eller fra pose) | Enn: Smeltet smør og sauser med fløte, creme fraiche og rømme |
Heller: Kesam, Skyr, cottage cheese, yoghurt, matyoghurt, rømmekolle | Enn: Fløte, creme fraiche og rømme |
Heller: Kaldpressede oljer (spesielt fra oliven og raps) og flytende margarin | Enn: Smør, harde margariner, raffinerte planteoljer (som soyaolje, solsikkeolje, maisolje) |
Heller: Grønnsaker, belgvekster og nøtter/frø | Enn: Pommes frites, mye poteter/ris/pasta |
Heller: Vann til maten, ev. grønn te | Enn: Brus, saft, juice, øl eller vin |
Heller: Koking, lavtemperatursteking i ovn, dampkoking | Enn: Frityrsteking/hard steking i panne, grilling |
Heller: Frukt- og bærbaserte desser- ter, nøtter, yoghurt/kesam/Skyr | Enn: Kaker og desserter med mye fett, hvetemel og sukker |
Først publisert i Mat og diabetes type 2.