Kravet for å merke produkter med et av disse begrepene er at varen skal ha minst 30 % mindre energi, sukker eller fett, sammenlignet med et tilsvarende produkt. Det betyr at det fortsatt kan være rikelig med energi, sukker eller fett i såkalte lettprodukter, men at de er et sunnere alternativ om man spiser omtrent samme mengde som man ellers ville gjort.
Sunn eller sunnere?
Å tenke at man kan og bør innta mer av et produkt fordi det er et «lettprodukt» er derimot ikke alltid tilfellet. Dette gjelder for eksempel majones og potetgull med redusert fettinnhold. Disse produktene kan det fort bli for mye av om man tenker at lettvarianten er «sunn», i stedet for «sunnere». Vær også obs på at andelen karbohydrat ofte økes når fettmengden reduseres, noe som kan påvirke blodsukkeret.
Fett, energi og andre næringsstoffer
I melk, derimot, er dette litt annerledes. Mens helmelk har 3,9% fett, har lettmelk enten 1,5% eller 0,7%. Det vil si at man kan drikke omtrent en og en halv gang så mye lettmelk som helmelk, og få i seg samme energimengde. Ved å kunne drikke mer melk vil man også få i seg mer kalsium, vitamin B2 og sink, i og med at disse ikke følger fettet. Dette er næringsstoffer kroppen trenger, så her har man altså mye å vinne på å velge en mager variant.
Syltetøy og sukker
Et litt annerledes eksempel er syltetøy. I vanlig syltetøy er det rundt 45 gram tilsatt sukker per 100 gram, mens det i lettvarianten er rundt 30 gram. Det vil si at selv om sukkerinnholdet er redusert med 30 %, består fortsatt lettsyltetøy av 1/3 tilsatt sukker. Syltetøy vil derfor være et produkt hvor man må være obs på blodsukkerstigning selv om man velger lettvarianten. Det er likevel et sunnere og bedre alternativ om man uansett skal spise syltetøy. Flere produsenter har også laget syltetøy helt uten tilsatt sukker, og dette vil naturlig nok være et enda bedre alternativ enn både vanlig syltetøy og lettsyltetøy.
Huskeregler
Å se etter lettprodukter når du handler kan være en grei huskeregel som kan gjøre hverdagskostholdet flere hakk sunnere og mer diabetes- og hjertevennlig. Det er likevel viktig å huske på tre ting:
- Naturlig magre produkter som kokt skinke eller renskåret kjøtt blir ikke merket som «magert» selv om det er et bedre alternativ enn «mager salami» eller «mager kjøttpølse».
- Selv om mengden energi, fett eller sukker er redusert, betyr det ikke at produktet er sunt, men sunnere enn tilsvarende produkter.
- Lettprodukter er et sunnere alternativ hvis man inntar samme mengde som vanlig, eventuelt en mengde som gjør at energi-, fett- eller sukkerinntaket ikke overstiger det inntaket man ellers ville fått ved å spise originalproduktet.
Kilde: Matportalen.no