Økonomisk
Ved å planlegge ukemenyen og samtidig lage handleliste, kan ingredienser som kjøpes brukes til flere retter. For eksempel kan rødløken brukes til paien, woken og til tacoen. En halv brokkoli til fiskerett og den andre halvparten til wok. I tillegg slipper man å ende opp med å kjøpe ting som allerede finnes hjemme i kjøleskapet.
Bærekraftig
Mat som har kort holdbarhet går ofte i søpla før man rekker å bruke opp alt. Du kan unngå kasting av mat ved planlegging, og bruke samme ingredienser til flere matretter. Ruccolaen til mandagens pai, egner seg for eksempel også til taco på fredag. I wok på onsdag kan du bruke de grønnsakene du ikke brukte opp mandag og tirsdag.
Lettere å ta sunnere valg
Dersom man går sulten i butikken uten en plan, er det fort gjort å la magen velge middagen fremfor hodet. Man ender fort opp med å kjøpe noe man ikke trenger, eller hadde tenkt å kjøpe. I tillegg er det fort gjort å velge rask ferdigmat som ofte er mindre sunn. Hvis du holder seg til handlelisten, lar du heller ikke lysten eller magen stå for handlingen.
Sparer tid
Istedenfor å dra i butikken etter jobb, skole eller på vei til trening, er det deilig å ha gjort unna handlingen på mandagen. Mer tid til overs som kan brukes på matlaging, trening eller tilbringe tid med de man er glad i.
Middag til lunsj
Mange middagsretter passer fint som lunsj dagen etter. Da sparer du både penger og kan ha med deg en spennende og god lunsj. For eksempel er mandagens pai like god kald som varm og egner seg som lunsj på tirsdagen. Wok og bulgursalat er også gode alternativer som lunsj.
Ukemeny:
Mandag
Grønnsakspai
Foto: Getty Images/Elena Gaak
Hjemmelaget pai med grov bunn og grønnsaker. Like god kald som varm, og passer ypperlig som lunsj dagen etter.
Tirsdag
Lettsaltet torsk og brokkoli i form
Foto: Synøve Dreyer
Appelsinjuice gjør denne ovnsbakte retten veldig spennende og frisk. Som tilbehør til denne oppskriften foreslår vi røde linser.
Onsdag
Wok med kylling og grønnsaker
Foto: Studio Dreyer-Hensley
Det er ikke rart at kyllingwok er populært. Tenkt bare på hvor lett det er å variere. Og så smaker det selvfølgelig kjempegodt. I tillegg perfekt å ha med som lunsj dagen etter.
Torsdag
Stekt laks med bulgursalat
Foto: Studio Dreyer-Hensley
Dette er både sunt og godt. En herlig blanding av salt laks og søte rosiner i salaten gjør dette til en annerledes smaksopplevelse.
Fredag
Taco med hjemmelaget salsa
Foto: Diabetesforbundet
Taco er en sikker vinner på fredagen. Prøv denne litt sunnere varianten med kylling og hjemmelaget tomat- og mangosalsa.