Vitamin D dannes i huden når vi utsettes for sollys. På våre nordlige breddegrader skjer denne dannelsen kun i månedene april/mai-september, slik at i løpet av resten av året er kosten den viktigste kilden til vitaminet. Matvarer som inneholder vitamin D er fet fisk, fiskerogn, fiskelever, egg og tran. I Norge har også margarin, smør og ekstra lettmelk fått tilsatt vitamin D. Vitamin D-behovet via kosten er økt ved høyere alder, på grunn av lavere egenproduksjon av vitamin D i huden. Samtidig er eldre som regel mindre utendørs, hvor de i tillegg ofte kler seg bedre, og dermed får mindre hud utsatt for sol. Matinntaket blir også ofte lavere med alderen, slik at det er viktig å spise vitamin D-rike matvarer for å få dekket behovet.
Hvordan får vi i oss nok D-vitamin?
- være utendørs regelmessig, vår til høst
- spise fisk to til tre ganger i uken, både fet og mager, ev. ta tran om dette ikke oppnås
- drikke og spise D-vitaminberiket melk og margarin
D-vitamin lagres i kroppen, og det som dannes av solen kan dekke en del av behovet utover i vinterhalvåret.
Anbefalt inntak (per 07.03.18):
- Barn 6-23 måneder: 10 mikrogram/dag
- Barn over 2 år og voksne: 10 mikrogram/dag
- Gravide og ammende: 10 mikrogram
- Personer over 75 år: 20 mikrogram/dag
Hvor mye vitamin D får jeg ved å spise:
- 100 g laksefilet: 10 mikrogram
- 1 ss tran: 24 mikrogram
- 2 trankapsler: 5,5 mikrogram
- 1 egg: 2,5 mikrogram (vitaminet finnes i eggeplommen)
- 1 dl ekstra lettmelk: 0,4 mikrogram (1 glass a`2,5 dl gir da 1 mikrogram)
- 100 g margarin (Soft Flora Lett): 10 mikrogram
Kilder:
- Tiltak for å sikre en god vitamin D-status i befolkningen, Nasjonalt råd for ernæring, 2006. Lastet ned 26.11.2013
- Nordic Nutrition Recommendations 2012. Part 1., Nordic Council of Ministers 2013. Lastet ned 26.11.2013
- Matvaretabellen.no. Lastet ned 26.11.2013