Vi deler søtningsmidlene inn i to grupper: sukkeralkoholer og søtningsstoff.
Sukkeralkoholer er energigivende søtningsmidler og inkluderer sukrin, sorbitol, mannitol, xylitol, laktitol, maltitol, hydrogenert glukosesirup og fruktose. De gir ulik mengde kalorier og grad av blodsukkerstigning, se tabell under. Unntaket er sukrin (erytritol), som er en sukkeralkohol, men som ikke gir blodsukkerstigning.
Søtningsstoff er ikke energigivende søtningsmidler, også kalt intense søtstoffer. Dette inkluderer acesulfam K, aspartam, cyklamat, sakkarin, sukralose og stevia. I og med at de ikke er energigivende gir de heller ikke blodsukkerstigning.
Alle de energifattige søtningsstoffene har en kraftig søtningseffekt og gir ingen eller lite energi og heller ikke økning i blodsukkeret. De energigivende søtningsstoffene gir blodsukkerstigning og en del kalorier. Både vanlig sukker, fruktose og sukkeralkoholene (som slutter på – ol) gir 2,5- 4 kalorier per gram. Når det gjelder fruktose bør du ikke spise mer enn 30 gram daglig, som utgjør ca. 3 ss.
Navn | Bruksområder |
Søtningsgrad versus sukker |
Gir det blodsukkerstigning? |
Energiinnhold |
Sukrin |
Kan brukes til baking, i grøt, på bær eller til eggedosis. | 1,5 ts = 1 ts sukker | Nei | 0 kcal/100 g |
Sukrin Gold |
Baking, på bær, yoghurt, grøt, frokostblanding. Kan også brukes i varm drikke. |
1 ts = 1 ts sukker | Skal ikke gi blodsukkerstigning | 8 kcal/100 g |
SukrinMelis |
Gjærbakst, baking, drikke, ulike kremer, glasur og eggedosis. |
1 ts = 1 ts sukker | Nei | 0 kcal/100 g |
Sukrin:1 |
Som vanlig sukker. |
1 ts = 1 ts sukker | Nei | 0 kcal/100 g |
Sukrin+ |
I bakverk og kaker, varme drikker og som vanlig strøsukker. |
1/2 ts = 1 ts sukker | Nei | 0 kcal/100 g |
Finesse |
Gjærbakst, varm og kald drikke, kaker. |
1/2 ts = 1 ts sukker | I liten grad | 3 kcal/ts |
Canderel Sukralose |
På frokostblanding og i kald og varm drikke. |
1/2 ts = 1 ts sukker | Nei | 0 kcal/100 g |
Natreen strø |
Bakverk, varme drikker. |
1 ts = 1 ts sukker | Skal ikke gi blodsukkerstigning | 2 kcal/ts |
Sukrinsirup Gold |
Topping over yoghurt, cottage cheese, grøt, pannekaker, iskrem, desserter, bær o.l. |
1 ts = 1 ts sukker | Gir noe blodsukkerstigning, men mindre enn sirup, honning og sukker | 149 kcal/100 g |
Steviadråper |
Smakstilsetning i varme og kalde drikker |
6 dråper = 1 ts sukker | Nei | 0 kcal/100 g |
Natreen flytende |
Bakverk |
8 dråper = 1 ts sukker
1 1/2 ts = 1 dl sukker |
Minimalt | > 0,1 kcal/ts |