For høye triglyseridverdier er satt i sammenheng med økt risiko for hjerte- og karsykdommer. Triglyseridnivå høyere enn 2,3 mmol/l regnes som forhøyelse. Ved diabetes kan både kolesterol og triglyserider være forhøyet.


Kostomlegging

Det er kjent at sukkerrik, fet mat og drikke (spesielt kosthold med mye mettet fett), alkohol, overvekt og lite fysisk aktivitet påvirker triglyseridene negativt. Ved å unngå høyt inntak av disse matvarene, og også være i fysisk aktivitet, vil man kunne påvirke nivåene av triglyserider i positiv retning.

Det anbefales å:

  • Spise fisk ofte, spesielt fet fisk som ørret, laks, makrell, sild og kveite.
  • Spise grønnsaker både til, og mellom, måltidene.
  • Bruke lite fett i matlagingen.
  • Være måteholden med alkohol.
  • Ha et kosthold med lite sukker/raske karbohydrater.
  • Dersom du er overvektig, vil vektreduksjon senke blodets innhold av triglyserider.

 

Fiskefett, omega-3 fett, er spesielt gunstig ved høye triglyseridverdier.

 

Hvor mye omega-3 fett finnes i forskjellig mat og tilskudd?

Matvare: Innhold av omega-3 fettsyrer:
En boks makrell i tomat 4.9 g omega-3 fett
200 g sild (en middagsporsjon) 4.9 g omega-3 fett
200 g laks (en middagsporsjon) 4.3 g omega-3 fett
Møllers tran, fem ml 1.1 g omega-3 fett
Møllers trankapsler, 8 kapsler 1.1 g omega-3 fett
Møllers omega-3 tran, fem ml 1.7 g omega-3 fett
Møllers dobbel, 2 kapsler 0,8 g omega-3 fett
Almarin, 4 kapsler 2.4 g omega-3 fett
Triomar, 3 kapsler 1.2 g omega-3 fett

 

Kilde:

  • Mette Helvik Morken, klinisk ernæringsfysiolog og fagekspert Diabeteslinjen.