Lager du maten selv og skal spise hjemme er det enklere å styre hva som skal serveres enn om du skal på besøk eller på et arrangement. Men som i alle andre tilfeller er det sammensetning og mengde som er viktig å huske på. Og det er de samme reglene som gjelder: ha rikelig med grønnsaker på tallerkenen, velg magert og rent kjøtt eller fisk, velg fullkornvarianter av ris eller pasta og begrens saus-mengden.
Dette er selvfølgelig lettere å styre om du er på buffet eller du forsyner deg med mat selv. Er du i et selskap der maten blir servert er det greit å huske på at det er lov å ikke spise opp om du er mett før det er tomt på tallerkenen. Og du behøver ikke spise alle de fire store potene som er lagt frem til deg.
Husk at også drikke har noe å si for hvordan blodsukkerstigningen etter et måltid blir. Du kan lese mer om drikke her.
Men det er selvfølgelig lov til å skeie ut en gang i blant – bare det ikke blir for ofte.