Halloween eller Allehelgensaften er en relativt ny feiring i Norge, som markeres 31. oktober hvert år. Halloween er en feiring av alle helgener som ikke har en egen dag i kalenderen. I USA er dette er stor feiring for både store og små, mens her i Norge tilhører Halloween først og fremst barna – enn så lenge. Utkledning, godteri og gresskar er tre ord som kort oppramser feiringen.
Gresskar i mat
Både fruktkjøttet og frøene i gresskar kan benyttes i matlaging, og frøene er spesielt næringsrike. Gresskar inneholder blant annet mye kostfiber og betakaroten, som er forstadiet til vitamin A – et viktig vitamin for kroppen. Gresskar er grunnet sitt høye innhold av vann i tillegg svært energifattig og lav på karbohydrater, med kun 3 gram karbohydrater per 100 gram. Dette gjør gresskar til en blodsukkervennlig grønnsak.
Gode oppskrifter med gresskar til Halloween
Når du skal lage en rett med gresskar må du starte med å plukke ut riktig gresskar. Et gresskar skal være fast og litt hardt i skallet. Skallet vil naturlig ha små rustfargede områder og kanskje små rifter – men dette har ingenting å si.
Gresskarkjøttet smaker mildt og litt søtt. Smaken kan minne om rå søtpotet. De gode smakene kommer bedre fram gjennom varmebehandling, så gresskarkjøttet bør kokes, stekes, bakes eller dampes. Selve frøene kan plukkes ut fra grønnsakskjøttet, skylles og tørkes. Frøene kan spises ubehandlet, eller for eksempel stekes lett med noen dråper olje i en panne. Frøene smaker nydelig for eksempel i brød, korn- og frokostblandinger.
Her er fire oppskrifter med gresskar:
Gresskarsuppe med kylling
En gyllengul, varmende og smakfull gresskarsuppe med rause biter av kylling er super mat å servere når vinden hviner rundt hushjørnene!
Oppskrift og bilde er hentet med tillatelse fra Matprat.no (tilpasset Diabetesforbundet). Foto: Veslemøy Vråskar
Gresskarpuré
Gresskar er kalorifattig og lav på karbohydrater. Hva med å prøve en gresskarpuré - passer perfekt til kylling og kalkun.
Foto: Colourbox
Scones med gresskar
Dette er lettlagde og kjempegode scones laget på bakepulver som du f.eks. kan bake til Halloween. Gresskaret gjør dem også ekstra saftige, så lag mange.
Foto: Colourbox
Gresskarsuppe med kamskjell
I anledning Halloween. Prøv denne smakfulle gresskarsuppen servert med stekt kamskjell. Suppen kan serveres både som forrett og hovedrett.
Oppskrift og bilde er hentet med tillatelse fra Godfisk.no (tilpasset Diabetesforbundet). Foto: Esten Borgos
Godteri og søtsaker er også en stor del av Halloweenfeiringen. Hva med å lage blodsukkervennlig snacks?
Gresskarpai
Gresskarpai med gode krydder. En typisk amerikansk dessert, som passer godt i disse høsttider.
Foto: Colourbox
Trollkrem
Trollkrem er en tradisjonsrik dessert. Desserten består tradisjon tro av tyttebær, men andre bær kan også benyttes, f.eks rips. En lett og god dessert. Bruken av røde bær gir en rød farge - en fin dessert å servere på Halloween.
Foto: Colourbox
"Blodige fingre"- marsipan
Lag "blodige fingre" i marsipan til Halloweenfesten. Det skaper garantert skrekkblandet fryd for både store og små.
Foto: DurhamDundee, Flickr
Kilder:
- Wikipedia
- Frukt.no
- Bama.no