Diapodden:

Her kan du lytte til alle episodene. Du finner også Diapodden på iTunes.

 

1. Kronisk sykdom. Hva tenkes og føles om et liv med kronisk sykdom, som aldri tar pause eller ferie. Gjest er Nina Skille. Hør episoden.

2. Samspill foresatte og barn. Mor til elleve år gammel jente forteller om samspillet med foreldre og barn som har diabetes. Gjest er Marthe Eikum-Tang. Hør episoden.

3. Ungdomsårene. Hvordan oppleves ungdomstiden med diabetes, og hva er erfaringene til en diabetessykepleier som møter mennesker med frustrasjon over ikke å mestre diabetesen som ung. Gjester er Mathilde Natlandsmyr og Åse Figenschau. Hør episoden.

4. Et godt liv med diabetes type 2. Endring av levevaner kan bety et aktivt og godt liv med type 2. Gjest er Kari Kristiansen. Hør episoden.

5. Samarbeid med helsepersonell. Som fastlege oppleves både gleden over å kunne veilede, og frustrasjonen over å ha for lite tid eller ikke å kunne strekke til. Gjest er Ragnar Rabe. Hør episoden.

6. Uforutsette blodsukkersvingninger. Hvordan er det å håndtere diabetesen 24/7, og uforutsette blodsukkersvingninger underveis. Gjest er Martine Hemstad Lyslid. Hør episoden.

7. Diabetesspesifikke utfordringer. Hvilke valg tas på veien for å finne balansen i livet og ha en god hverdag. Gjest er Sven Grotdal. Hør episoden.

8. Når livet er utfordrende. Når livet er så krevende at det ikke lenger er plass til diabetes. Gjest er Karianne Viken. Hør episoden.

9. Slitasjen ved diabetes. Den særegne slitenheten og slitasjen som kun personer med diabetes opplever. Gjest er Mari Smedstad Mauseth. Hør episoden.

10. Ny teknologi. Utviklingen innen tekniske hjelpemidler og medikamenter – og framtiden. Gjest er Trond Geir Jenssen. Hør episoden.

Diabetesforbundets podcast bør kunne brukes av helsepersonell som et ledd i konsultasjon og behandling, når det er viktig å forfølge og understreke spesifikke tema, mener psykolog Jon Haug. 

Sammen med Diabetesforbundets kommunikasjonsrådgiver, Tea Kristiansen, leder han lytterne gjennom ti episoder som omhandler tanker og følelser knyttet til livet med diabetes, og hvordan psykologien kan brukes som ressurs.

Hver onsdag til og med 20. juni sendes nye episoder med nye gjester i studio. Jon Haug beskriver hvordan de forskjellige episodene kan være til hjelp, også i behandlingsøyemed:

– Episodene med dr. Ragnar Rabe og dr. Trond Geir Jenssen egner seg kanskje ekstra godt for helsepersonell, men det viktigste er nok at bruken av episodene tilpasses person og aktuelt tema. 

– For eksempel passer episode 2 godt for foreldre som sliter med sprøyter og blodsukkermåling i samspillet med barnet sitt. Ungdom kan ha nytte av å lytte på episode 3, mens nydiagnostiserte vil kunne ha glede av episode 1 og 7. De med diabetes type 2 kan med fordel høre på episode 4 og 7, mens komplikasjonsproblematikken belyses i episode 8 og 9, illustrerer han.

Et nyttig verktøy

Programleder Tea Kristiansen forteller at tilbakemeldingene på Diapodden har vært veldig gode, og de fleste sier de har savnet å høre om nettopp temaet diabetes og psykologi. Også hun mener at helsepersonell kan dra nytte av podcasten:

– Jeg tror podcasten både kan være et nyttig verktøy for helsepersonell, til å få et innblikk i livene til pasientene sine og være en ressurs å henvise til. Episodene kan for eksempel brukes som et utgangspunkt for en diskusjon om tanker og følelser som oppstår hos pasienten, og en inngang til temaer som det kan være vanskelig å ta opp i en konsultasjon, sier hun.