Professor Kåre I. Birkeland, leder for Diabetesforbundets medisinske fagråd, ser flere åpenbare fordeler ved nyvinningen:
— Jeg tror det er flere gode poenger ved dette. Mange samles på ett arrangement, med alt det gir av muligheter for gode møter på tvers av faggrupper og miljøer. Det ligger et potensial for betydelig læring i at forskere møter klinikere og omvendt. Og vi kan trekke veksler på de samme foredragsholderne på de to arrangementene. Som på tidligere konferanser, håper vi jo å få med oss noen internasjonale gjester også.
Diabetesforum
Birkeland er med i styringsgruppen for det som blir hetende «bare» Diabetesforum, med Forskningsforum og Fagforum som navn på de to delene. Og de vil altså være overlappende.
— Konferansen går over tre dager, 2. til 4. april, og den første vil være viet forskning. På dag to vil avslutningen av forskningsdelen være starten på fagdelen, som så har dag tre alene.
— Tenker dere at mange vil ta med seg alle tre dagene?
— Vi både håper og tror det. Mye av forskningen som skjer her til lands, er jo pasientrettet. Den vil derfor også kunne være av interesse for rene klinikere, sier Birkeland.
Tre komiteer
Ikke mindre enn tre programkomiteer er i gang med planleggingen av Diabetesforum 2019. Forskerdelen har sin komité og fagdelen sin, og i den overordnete styringsgruppen er blant andre professor Knut Dahl-Jørgensen, leder for styret i nasjonalt Diabetesforum, spesialrådgiver Ingvild Felling Meyer fra Helsedirektoratet og Bjørnar Allgot, generalsekretær i Diabetesforbundet med.
Helsedirektoratet er også inne som sponsor, slik de har vært de siste årene.
— Dette handler blant annet om implementeringen av de nasjonale faglige retningslinjene. Direktoratet er derfor tyngst inne på fagforumdelen, sier Kåre I. Birkeland.