Visste du at så mange som 48 – 64% av de med diabetes har infiltrater/fettputer?

Det er vanligere for diabetes type 1 (76%) enn ved diabetes type 2, men over halvparten (56%) av de med diabetes type 2 har infiltrater/fettputer.   

Lipohypertrofi er en hevelse i fettvevet som kan oppstå i forbindelse med insulininjeksjoner. Disse kan dannes hvor som helst på kroppen der du setter insulin. Det er ikke alltid de synes, men kan kjennes under huden som gummiaktige fettputer.

Blodtilførselen i midten av infiltratet er ikke-eksisterende men er økt i ytterkant. Dette betyr at det er vanskelig å vite om du kommer til å få et raskt eller sakte opptak av insulinet hvis det settes i infiltratet.

Vitenskapelig vet man ikke eksakt hvorfor dette oppstår, men det finnes klare sammenheng mellom hvordan du setter insulinet og infiltrater. Risikoen for infiltrater øker om du alltid setter insulinet på samme sted og om du bruker samme spiss flere ganger.

Hvordan vet jeg om jeg har infiltrater?

Du må kjenne på huden siden de ikke alltid synes utenpå. Det kan være lettere å kjenne etter om du er avkledd, avslappet og gjerne stående. Du kan også bruke hudkrem eller såpe for at hendene dine lettere glir over huden når du kjenner. Du kan be din lege eller diabetessykepleier vise deg hvordan du undersøker selv.

Gjør det noe om jeg har infiltrater?

Ja, for hvis du setter insulinet i et infiltrat så kan det bli feil opptak av insulinet. Det kan tas opp unormalt sakte eller unormalt raskt. Dette vil naturlig nok kunne gi store og uforutsigbare blodsukkersvingninger. Det vil da bli vanskelig for deg å holde blodsukkeret og diabetesen under kontroll.

Infiltrater kan føre til at du kan få alvorlige følinger (hypoglykemier/lavt blodsukker). Motsatt kan det føre til at du får unormalt høyt blodsukker (hyperglykemi).

Det kan også føre til at du må øke insulindosene dine mye uten at du får ønsket effekt.

Hva gjør jeg hvis jeg oppdager infiltrat?

  • Du må unngå å stikke i dette området over flere måneder. Da vil de fleste gå over av seg selv.
  • Bytt spiss hver gang du setter insulin. Hver injeksjon gir et lite sår i huden. Når du bruker spissen flere ganger vil silikondekslet som er på spissen slites og gi større skade på huden. Dessuten risikerer du infeksjon siden spissen ikke lengre er steril.
  • Det kan ofte være nødvendig å regulere insulindosene siden insulinvirkningen ofte blir bedre når du setter i frisk hud. Ta kontakt med lege/diabetessykepleier hvis du trenger råd om dosering.
  • Varier stikksted:
    - Minst en fingerbredde mellom injeksjonene i samme område.
    - Tenk det et rutenett der hver rute er 1x1 cm og sett insulin i en rute hver gang. På denne måten tar det lang tid før du er tilbake til første ruten og risikoen for infiltrater blir mindre.
    - eventuelt bruk et rotasjonsskjema, spør diabetessykepleier eller lege om de har et til deg. Eller du kan laste ned rotasjonsskjema for injeksjoner i lår og mage her (kilde: B.Braun):

Relatert artikkel:
- Injeksjon og injeksjonssteder