Hvorfor er sunne levevaner viktig?
Flere faktorer påvirker risikoen din for å utvikle diabetes type 2. Noen kan du ikke gjøre noe med, som gener, alder og etnisitet. Men overvekt, stillesitting og usunne levevaner er ofte det som utløser sykdommen. Tar du grep, kan du holde sykdommen i sjakk, og unngå å utvikle alvorlige komplikasjoner.
Å legge om til sunnere levevaner kan også gi deg mer trivsel i hverdagen, og bidrar til å hindre andre alvorlige tilstander som hjerte-, kar- og lungesykdom og kreft.
Dette er de viktigste grepene:
- Gå ned i vekt hvis du er overvektig, og hold vekta nede
- Spis sunt
- Vær mer fysisk aktiv
Bedre kosthold
Det er først og fremst karbohydrater som får blodsukkeret til å stige. Spis færre raske karbohydrater av typen du finner i sukker, hvitt mel, ris og pasta, og få i deg mer fiber.
Noen gode råd til deg som vil forebygge diabetes:
- Spis mindre mat til hvert måltid.
- Unngå småsping mellom måltidene.
- Spis mer fiber: belgfrukter, grønnsaker, ekstra grovt brød og knekkebrød, frø og gryn.
- Velg fisk og magert kjøtt, unngå farseprodukter og rødt kjøtt.
- Få i deg fem om dagen: mest grønnsaker og litt frukt og bær.
- Velg det sunne fettet. Bruk blant annet vegetabilske oljer, plantebaserte margariner, fet fisk, litt nøtter og avokado.
- Tenk over hva du drikker. Unngå sukret drikke og fruktjuicer. Begrens melkeinntaket.
- Begrens salt og tilsatt sukker.
Les flere kostråd og finn sunne oppskrifter her
Aktivitet
Vær fysisk aktiv i 30 minutter i snitt hver dag. Ta i såpass at du blir litt svett og litt andpusten. Det kan du for eksempel oppnå ved rask gange.
Du kan dele opp de 30 minuttene i større eller mindre bolker.
Ta trappen, gå til jobben eller butikken, lek med barna eller barnebarna dine! Beveg deg litt mer i hverdagen enn hva du gjør i dag. Det ligger helsegevinst i hver bevegelse du gjør, og litt aktivitet er bedre enn ingen aktivitet.
Få flere tips til aktivitet her
Få hjelp av andre
Noen klarer å endre levevaner selv. Andre synes det er lettere hvis de får hjelp og støtte. Diabetesforbundets motivasjonsgrupper er et tilbud til alle som ønsker å komme i gang med slike endringer. Du kan også følge med på treningsøkter på nett.
Fastlegen din har ansvar for å hjelpe deg forebygge. Har du høy risiko for å utvikle diabetes type 2, bør legen hjelpe deg med et opplegg for forebygging over minst et halvt år. Dette kan for eksempel være et gruppetilbud i regi av frisklivssentralen i din kommune.
Du skal også få sjekket ditt langtidsblodsukker igjen minst en gang i året for å følge med om blodsukkeret ditt endrer seg.