Hva mener vi med å «endre levevaner»?
Levevaner er måten du velger å leve på, både sosialt og når det gjelder kosthold, fysisk aktivitet og inaktivitet. Stimulerende midler som nikotin, alkohol og andre rusmidler er også en del av levevanene dine.
Hvorfor er levevaner viktig for behandlingen?
Du med diabetes type 2 har forhøyet blodsukker. Målet med behandlingen er derfor å senke blodsukkeret til normale verdier for å unngå plagsomme symptomer. Et annet viktig mål er å unngå komplikasjoner som kan komme av høyt blodsukker over tid, for eksempel problemer med hjertet, nyrene og blodårene.
- Et vanlig sunt kosthold hjelper deg å holde blodsukkeret stabilt. Du bør spise mye grønnsaker, fisk, magert kjøtt og nok fiber. Det er også viktig å spise hjertevennlig siden diabetes gir økt fare for hjertesykdom. Er du overvektig, vil det å gå ned i vekt også hjelpe deg å få ned blodsukkeret.
- Fysisk aktivitet gjør kroppen mer følsom for insulin slik at sukkeret blir lettere brukt opp. Du forbrenner energi fra maten slik at du holder vekta stabil. Det er også bra for hjertet, lungene, og psyken.
- Røyking fører til at insulinet virker dårligere (insulinresistens). Det øker også risikoen for de komplikasjonene som kan oppstå i de små og store blodårene betydelig. Å slutte å røyke vil gi stor helsegevinst generelt, og for diabetesbehandlingen spesielt.
- Endringer i levevaner vil også ha god effekt dersom du har høyt blodtrykk, høyt kolesterol eller hjerte- og karsykdom.
Hvilke tiltak kan legen anbefale?
Legen skal gi råd om kostholdsendringer og aktiviteter, og sammen avtaler dere en plan.
Sett mål for behandlingen
Det er viktig at du og legen diskuterer målene for akkurat din behandling og at du mener målene er realistiske for deg. Leger tar ofte utgangspunkt i rådene fra helsemyndighetene. Disse blir et utgangspunkt når dere planlegger behandlingen din.
Selv om legen sier at du bør endre levevaner, er det ikke alltid at du får så mye informasjon om endringene du bør gjøre.
- Les mer om endring av levevaner i punktene under.
- Fordyp deg i kosthold på kostholdssidene.
- Her er noen tips for et sunnere liv.
- Husk at du også alltid kan ringe Diabeteslinjen hvis du har spørsmål.
Hva betyr det å spise sunt?
Følg rådene fra helsemyndighetene
Du med diabetes type 2 er anbefalt å følge helsemyndighetenes kostråd.
Hvorfor? Jo, fordi disse rådene gir deg muligheten å ha et kosthold som er anbefalt for alle, uavhengig av sykdom.
Kostrådene oppsummert: Ha et variert kosthold med mye grønnsaker, fisk, grove kornprodukter og noe frukt og bær (to håndfuller per dag når du har diabetes). Begrens mengdene av bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt, salt og sukker. Les mer i punktene under.
- Ikke spis mer enn du forbrenner! Unngå å få i deg mer energi enn du forbruker gjennom aktivitet.
- Spis minst fem porsjoner grønnsaker, frukt og bær hver dag. Du med diabetes bør spise tre porsjoner grønnsaker og to porsjoner frukt/bær.
- Spis grove kornprodukter hver dag.
- Spis fisk til middag to til tre ganger i uken. Bruk også gjerne fisk som pålegg.
- Velg magert kjøtt og magre kjøttprodukter. Begrens mengden bearbeidet kjøtt og rødt kjøtt.
- La magre meieriprodukter være en del av det daglige kostholdet.
- Velg matoljer, flytende margarin og myk margarin, fremfor hard margarin og smør.
- Velg matvarer med lite salt, og begrens bruken av salt i matlaging og på maten.
- Velg vann som tørstedrikk.
- Unngå mat og drikke med mye sukker til hverdags. Dette er særlig viktig for deg med diabetes.
Følger du disse kostrådene, hjelper det deg å unngå høyt nivå av fett i blodet (kolesterol og lipider) og høyt blodtrykk. Samtidig unngår du å gå opp i vekt, og du får et jevnere blodsukker.
Må du spise akkurat som disse rådene sier?
Nei. Noen justeringer i kostrådene kan det hende at du må gjøre for å få det til å fungere i din hverdag, og med tanke på hvordan maten påvirker akkurat ditt blodsukker.
Du kan gjerne velge et annet kosthold med utgangspunkt i sunn mat, som middelhavskost eller kosthold med redusert innhold av karbohydrater. Vær likevel forsiktig med ekstremt lavkarbokosthold. Personer med diabetes har økt risiko for hjerte- og karproblemer, og bør derfor unngå kosthold med store mengder mettet fett.
Hva innebærer det å være i aktivitet?
- Voksne bør være aktive i minst 30 minutter hver dag, råder helsemyndighetene. Barn og unge bør være aktive i 60 minutter hver dag.
- Du kan godt dele opp aktiviteten i for eksempel 10 minutters bolker og legge den inn som en del av hverdagsaktiviteten.
- Det beste effekten får du hvis du blir litt svett i panna og kjenner at hjertet slår litt mer enn vanlig.
- Du skal synes at aktiviteten er gøy å holde på med og ikke føle at det er tvang. Finn derfor en aktivitet du synes er morsom.
Hvorfor er aktivitet så bra for deg med diabetes type 2?
Fysisk aktivitet er en av de beste behandlingene ved diabetes type 2. Når du er aktiv, bruker musklene dine blant annet sukker som energi. Da går blodsukkeret ned.
Effekten av aktivitet kan vare i opptil 24 timer. Årsaken er at musklene dine blir mer følsomme for insulin, noe som gjør at de lettere tar opp sukker fra blodet. Etter trening må også sukkerlagrene som du har tømt under aktivitet fylles opp igjen.
Å være i aktivitet beskytter deg også mot utvikling av hjerte- og karsykdommer, høyt blodtrykk og overvekt. I tillegg er det viktig for muskel-, skjelett- og leddhelsen din. Og ikke minst gir det velvære.
Hva oppnår du ved å gå ned i vekt?
Følger du rådene om å spise sunt og være i aktivitet, vil du ofte se det på vekta. Å gå ned i vekt er effektivt for å få ned blodsukkeret. Årsaken er at insulinet ditt virker bedre dersom du er normalvektig. I tillegg trenger du mindre insulin når du har en mindre kropp. Går du ned 5 til 10 prosent av opprinnelig vekt, vil du kunne se god effekt på blodsukkeret ditt.
Få tips for å gå ned i vekt her.
Hva skjer ved neste besøk hos legen?
Du har nådd målet
Etter en tid kommer du tilbake til legen og måler langtidsblodsukkeret (HbA1c). Resultatet viser forhåpentligvis at endringene du har gjort virker. Dersom du har nådd målet, er det viktig å fortsette med de gode endringene du har gjort. Husk: Diabetes type 2 er en kronisk sykdom og du blir dessverre ikke kvitt den.
Husk at det er viktig å gå til regelmessig diabeteskontroll selv om du har nådd målet ditt. Blodsukkeret ditt kan endre seg igjen uten at du merker det.
Du har ikke nådd målet
Be om blodsukkermåler
Egenmåling av blodsukker hjelper deg å forstå hvilken mat som påvirker blodsukkeret ditt, og hvordan mat og aktivitet påvirker blodsukkeret ditt.
Spør legen din om du kan få resept på stikkere og strimler til blodsukkerapparat. Dette er et godt verktøy å bruke i hverdagen for å forstå blodsukkeret ditt:
- Mål blodsukkeret ditt rett før måltidet du har tenkt å spise. Så måler du 1,5 – 2 timer etter måltidet for å se «effekten» av maten. Er blodsukkeret ditt steget til over 10 mmol/l, bør du gå gjennom sammensetningen i måltidet og se hva du kan redusere eller kutte ut til neste gang du skal spise det samme.
- Er blodsukkeret ditt på opp mot 10 mmol/l etter måltidet, behøver du ikke gjøre noen endringer i måltidet.
- Det samme kan være motiverende å gjøre før aktivitet. Mål blodsukkeret før du går en tur. Mål igjen når du er tilbake igjen for å se effekten av å være i aktivitet.
Be om diabeteskurs
Hvis ikke legen har henvist deg til diabeteskurs, bør du få henvisning nå. Alle har krav på diabeteskurs som en del av opplæringen i det å leve med diabetes type 2.
Medisiner er et alternativ
Det kan hende at du må starte med medisiner eller insulin for å få normalisert blodsukkeret og nå målet ditt. Det er helt normalt. Du og legen din vil finne ut hva som passer best for deg ut fra retningslinjer og din situasjon.