Hvordan påvirker mensen blodsukkeret ditt?

Når du har mensen kan du oppleve at blodsukkeret endrer seg og at du må justere insulinmengden.

Dette kan endre seg gjennom hele menstruasjonssyklusen. Det kan også variere fra måned til måned.

Menstruasjonsperioder påvirker oss forskjellig. Noen opplever at blodsukkeret stiger den siste uken før menstruasjon, for så å falle når mensen kommer. Andre har høyere blodsukker enn vanlig gjennom hele menstruasjonsperioden.

Hvorfor stiger blodsukkeret før eller under menstruasjon? 

Før og under mensen kan det skje endringer i nivået av hormonene østrogen og progesteron. Det kan føre til at insulinet virker dårligere. Du får midlertidig insulinresistens. Dette kan vare i noen dager for deretter å forsvinne. 

Noen opplever at det samme mønsteret gjentar seg hver måned, mens andre vil merke at effekten på blodsukkeret varierer fra en måned til en annen. 

Hva bør du gjøre i forbindelse med mensen?

Det kan være lurt å notere ned blodsukkerverdiene dine for å se om det er noe mønster i hvordan blodsukkeret ditt oppfører seg i forbindelse med mensen.

Hvis blodsukkeret ditt er høyt før eller under mensen, bør du øke insulindosene – eller kutte ned på inntaket av karbohydrater. Vær oppmerksom på at insulinfølsomheten kan komme raskt tilbake, og juster insulinmengden deretter.

Du kan merke at appetitten øker når mensen nærmer seg. Prøv å unngå raske karbohydrater som hvitt brød og matvarer med mye sukker. Disse matvarene øker blodsukkeret, noe som igjen kan føre til at du føler deg ekstra sulten.

Spør helsepersonell dersom du er usikker på hvordan du skal justere insulindosene når du har mensen.

Hva skjer med kroppen i overgangsalderen?

I overgangsalderen (menopause) slutter du å få menstruasjon. De fleste er rundt 50 år når de kommer i overgangsalderen. Noen opplever den allerede i 40-årene, mens andre så sent som i 60-årene.

Vanligvis endrer menstruasjonen seg gradvis. Den kan komme oftere, sjeldnere, mindre regelmessig, svakere eller kraftigere enn før. Etter hvert stopper den helt. For noen kvinner slutter menstruasjonen plutselig.

Det som skjer i kroppen din er at du får lavere nivå av det kvinnelige kjønnshormonet østrogen. Det fører til at eggløsningen stopper opp. Mindre østrogen kan føre til hetetokter, nattesvette, humørsvingninger, vaginal tørrhet og en rekke andre symptomer.

Hva er vanlige utfordringer med diabetes i overgangsalderen?

Ustabilt blodsukker

Nivåene av kjønnshormonene østrogen og progesteron endres. Disse hormonene påvirker hvordan cellene dine reagerer på insulin. Endringen kan føre til uventede svingninger i blodsukkeret, noe som gjør det vanskeligere å ha en godt regulert diabetes. 

Vektøkning 

Mange kvinner i overgangsalderen går opp i vekt. Det kan føre til økt behov for insulin eller tabletter. 

Les mer om sunt kosthold og aktivitet her

Infeksjoner 

Diabetes øker risikoen for urinveisinfeksjoner og vaginale infeksjoner. Denne risikoen øker ytterligere under og etter overgangsalderen. Når det er mindre østrogen i kroppen, blir nemlig forholdene i urinveiene/skjeden enda mer ideelle for bakterier og gjærsopp. 

Søvnproblemer 

Hetetokter og nattesvette kan føre til søvnløse netter. Dette kan igjen påvirke blodsukkerkontrollen negativt.

Seksuelle problemer

Over tid kan høye blodsukkernivåer skade nerver i vagina. Det kan gjøre de vaginale veggene tynnere, noe som øker risikoen for betennelse.

Problemene kan igjen føre til nedsatt sexlyst eller problemer med å få orgasme. Dette blir ofte forverret av vaginal tørrhet som er et vanlig symptom på overgangsalderen. Smerte under sex er en vanlig konsekvens av dette.  Les mer om sex og diabetes

Hvordan kan du best mulig takle overgangsalderen? 

Ha gode levevaner

Et sunt, balansert kosthold og fysisk aktivitet kan få deg til å føle deg bedre. Et liv uten røyk og alkohol bidrar også til at du føler deg bedre. Alle disse faktorene sørger i tillegg for at du får bedre regulert diabetes.

Mål blodsukkeret regelmessig 

Mål blodsukkeret oftere enn du pleier, både om dagen og natten. Da er det lettere å forstå hvordan blodsukkeret ditt reagerer på overgangsalderens symptomer. Forsøk å finne mønster i blodsukkeret og symptomene dine. Gi denne informasjonen til legen din, slik at dere kan justere diabetesbehandlingen etter behov. 

Søk hjelp

Du kan få hjelp til å takle mange av plagene du kan møte i overgangsalderen. Et vaginalt smøremiddel kan for eksempel hjelpe mot vaginal tørrhet, eller du kan få gode tips fra en ernæringsfysiolog hvis kiloene blir for mange.

For noen kvinner er også hormonbehandling et alternativ. Behandling brukes til å dempe plager i overgangsalderen ved å erstatte kvinnelige hormoner (østrogen og progesteron) som ikke produseres lenger etter overgangsalderen. Spør legen din om dette kan være aktuelt for deg.

Få vurdering av risiko for hjertesykdom 

Blodtrykket og kolesterolet ditt kan bli påvirket av overgangsalderen. Be legen din om regelmessig testing av blodtrykk og kolesterol. Diabetes øker risikoen for hjertesykdom, og høy vekt forsterker risikoen.

Les mer om komplikasjoner her

Beskytt skjelettet ditt 

Over tid kan diabetes forårsake flere bein- og leddproblemer, særlig hos kvinner. Problemer som beinskjørhet (osteoporose) kan øke under og etter overgangsalderen. Sørg for å ha nok kalsium og vitamin D i kostholdet ditt, eller suppler med kosttilskudd om nødvendig. Fysisk aktivitet, og særlig styrketrening, har også gunstig innvirkning på skjelettet.