Hvordan kan diabetes skade øynene?

Den vanligste komplikasjonen på øynene er netthinneforandringer – også kalt diabetisk retinopati. Det innebærer at høyt blodsukker over tid skader de små blodårene i øyet. Det kan dannes nye kar i netthinnen som blør lett. Ukontrollert vekst av nye blodkar kan gi større blødninger og innskrumping av vev.

Ubehandlet kan du bli blind av retinopati, derfor er forebygging gjennom regelmessig netthinnesjekk et viktig tiltak. 

Hvordan sjekke for diabetisk retinopati?

Første gang må du ha rekvisisjon fra fastlegen eller spesialist. Alle som får påvist diabetes skal henvises til øyescreening – innen tre måneder av diagnosen hvis du har diabetes type 2, eller fem år hvis du har diabetes type 1 (men tidligst fra 10 års alder).

Kvinne får øynene sjekket med fundus-fotografering
Fundus-fotografering brukes for å avdekke netthinneforandringer. Foto: Getty Images

Øyeundersøkelsen bør bestå av både fotografering av øyebunnen (fundus-fotografering) og oftalmoskopi, der øyelegen ved hjelp av et instrument ser rett inn på øyebunnen. Undersøkelsen er rask og enkel og foregår på sykehuset eller hos øyelegen.

Uten tegn til øyeskader, og med en stabil og velregulert diabetes, kan kontroll hvert andre år være nok. 

Anbefalinger for øyelegekontroll

  Første
undersøkelse

Neste kontroller

(uten retinopati/netthinneforandringer)

Type 1

 

Fem år etter
diagnose
Årlig/hvert andre år, eventuelt
sjeldnere ved stabilt
blodsukker og
stabilt blodtrykk

Type 2

 

Ved diagnose    Årlig/hvert andre år, eventuelt
sjeldnere ved stabilt
blodsukker og
stabilt blodtrykk

Gravide med diabetes  

 

Helst før eller
så tidlig som
mulig i
svangerskapet
Én gang tidlig i
svangerskapet

 

Hvordan behandles diabetisk retinopati?

Laserbehandling er en efffektiv behandling for diabetisk retinopati og kan hjelpe å forhindre at netthinneforandringer blir verre. 

Det er også mulig å behandle med injeksjoner av antistoffer mot vaskulær endotelial vekstfaktor (VEGF), som er en årsak til unormal vekst av blodkar. Injeksjonen settes i øyet, og behandlingen må ofte tas flere ganger.

Dersom annen behandling ikke fungerer eller ved alvorlige skader på netthinnen kan det være nødvendig med øyeoperasjon.

Les mer om behandling av diabetisk retinopati på Helsenorge

Kan du bli blind av diabetes?

Før i tiden var det en god del mennesker med diabetes som mistet synet på grunn av øyeskader. I dag er det heldigvis veldig få. Men det er viktig at du følger rådene du får av øyelegen, at du passer på blodsukkeret og at du går regelmessig til oppfølging for å kunne starte tidlig behandling dersom det blir nødvendig.

Kan svingende blodsukker påvirke synet?

Veldig mange opplever uklart syn når blodsukkeret er høyt og svinger mye. Sukkeret trekker til seg ekstra væske inne i øyet, og det gjør deg midlertidig nærsynt. Dette går over når blodsukkeret normaliserer seg.

Det kan ta lang tid før synet normaliserer seg hvis du har hatt høyt blodsukker en lengre periode. Det er derfor lurt å vente med synstest og nye briller til blodsukkeret er så normalt som mulig.

Episoder med uklart syn grunnet høyt blodsukker er ikke skadelig. Høyt blodsukker over lang tid kan skade synet permanent, men du skal gå lenge med høyt blodsukker før det skjer.

Husk også at du som har diabetes vil oppleve endringer i synet på samme måte som personer uten diabetes. Det er helt normalt med ufarlige synsplager og behov for å skifte briller og linser, spesielt når du blir eldre.

Hvordan kan du ta best mulig vare på øynene dine?

  • Pass på blodsukkeret: Hold langtidsblodsukkeret ditt mest mulig innenfor anbefalte mål.
  • Få øynene sjekket regelmessig: Diabetisk retinopati kan utvikle seg uten at du merker det. Med jevnlig øyekontroll kan legen fange opp problemer før skaden blir stor.
  • Stump røyken: Røyker du, er det lurt å slutte med det. Røyking gir dårligere blodsirkulasjon, også i øyet.