Diabeteslinjen

Diabeteslinjen er Diabetesforbundets veiledningstjeneste der du kan stille spørsmål om diabetes. Spørsmålene besvares av en førstelinjetjeneste med erfarne veiledere, eller av et ekspertpanel (annenlinje) bestående av helsepersonell. I tillegg til norsk er det også mulig å få svar på engelsk, urdu, punjabi, tyrkisk, somali og arabisk.

Spør en ekspert

På Diabeteslinjen svarer erfarne veiledere, diabetessykepleier, leger, psykologer, farmasøyt og klinisk ernæringsfysiolog.

Les ditt personlige svar

Hvis spørsmålet ditt er besvart, kan du hente det her (svar innen 1-5 virkedager)

Psykolog og PhD

Ane Wilhelmsen-Langeland

Jobber ved Institutt for Psykologisk Rådgivning (IPR) og Bjørgvin DPS (Helse Vest). Diabeteslinjens fagekspert på diabetes og psykisk helse fra 2011- besvarer aktuelle netthenvendelser. Hatt diabetes type 1 siden 1991. Medlem av Diabetesforbundets faggruppe for diabetespsykologi.

Apoteker

Anne-Elisabeth Guldseth

Apoteker i Boots apotek Magneten, Levanger. Vært Diabeteslinjens fagekspert siden 2004. Besvarer spørsmål om medikamenter, generisk bytte, bivirkninger, hjelpemidler, rettigheter resept/refusjon og praktiske løsninger og lovverk i fm utenlandsreiser. Har diabetes type 1.

Klinisk ernæringsfysiolog

Christine Sande

Jobber ved Lovisenberg Diakonale sykehus, Oslo. Vært Diabeteslinjens fagekspert siden 2014. Hun har vært med på å utvikle Diabetesforbundet kostholdsider på nett diabetes.no/kosthold.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Siste besvarte spørsmål

 • Har eg svangerskapsdiabetes eller ikke?

  Heisann, Eg er gravid og er i uke 32. Idag målte eg blodsukker og glukosebelastning. Før eg drakk sukker så har eg 4,4 og etter 2 timer blir det 8,0. Så eg lurer på om har eg svangerskapsdiabetes? Legen var usikkert om eg har svangerskapsdiabetes eller ikke.

  02.03.2017 Blodsukker
  Besvart av Kristian Folkvord Hanssen, Endokrinolog og professor i indremedisin
 • Hvorfor så høy HbA1c når egne målinger er fine?

  Har "perfekt" blodsukker etter måltid, 6-8 mmol/l, men langtidsprøven er på 7.4 %. Har du en pekepinn på hvorfor?

  08.02.2017 Blodsukker
  Besvart av Hans-Jacob Bangstad, Professor, spesialist i barnemedisin
 • HbA1c som det primære diagnostiske kriterium for diabetes?

  Eg forstår det slik at det er HbA1c som blir brukt som det primære diagnostiske kriterium for diabetes, og at grensa går ved 6.5. Vidare at det er slik at ein person utan diabetes vanlegvis kan ha HbA1c opp til 6.1. Sidan 2009 har min HbA1c veksla mellom 5.7, 5.8 og 5.9. I juli i år hadde den plutseleg stege til 6.2, mens den i april var 5.9. Ny prøve vart teken no i september og då hadde verdien gått ned til 6.0. I perioden før denne målinga hadde eg halde ein nokså streng diett og trimma meir bevisst. Eg er 70 år gamal og slank. Eg tok glukosebelastning i 2010, og resultatet etter to timar var 5.6. Fastlegen min meiner at eg ikkje har diabetes, men eg føler meg usikker. Eg skulle gjerne ha dykkar vurdering.

  15.09.2016 Blodsukker
  Besvart av Gry Anita Lillejordet, Veileder og diabetessykepleier
 • Veksthormon og blodsukker?

  Jeg har et spørsmål om en gutt med diabetes type 1 som i perioder har meget høyt blodsukker uten at moren forstår hvorfor. Hun har ikke endret på kostholdet, ikke økt/minsket på aktiviteter, og ikke endret på dosen insulin. Hvordan kan veksthormoner påvirke blodsukkeret hos barn med diabetes? Kan blodsukkeret stige i de perioder gutten vokser? En lege har fortalt moren at veksthormoner ikke påvirker blodsukkeret på grunn av den insulin typen han tar (Levemir). Hva er det som er riktig?

  06.04.2016 Blodsukker
  Besvart av Gry Anita Lillejordet, Veileder og diabetessykepleier
 • Kan skjelving, kaldsvetting og redusert kraft i armer være symptomer på diabetes?

  Jeg er en kvinne på 35 år med BMI på 31 som har PCOS. Jeg brukte 750 mg metformin i forbindelse med min PCOS i perioden august 2015-februar 2016. Min far har diabetes type 2. På jobb i dag opplevde jeg at jeg begynte å skjelve, kaldsvette og få reduserte krefter i armene. Dette var 4 timer etter frokost, mens vi hadde lunsj. Spiste to knekkebrød med brunost, en banan pluss en skive med hvitost på. Etter 10-15 minutter er det over, men kjenner det litt i armene resten av dagen. I 14-tida skjer det samme igjen og spiser en banan og noe appelsin. Det går ikke så fort over denne gangen. Etter jobb i 15-tida kjører jeg på butikken og trykker i meg sjokolade for å se om det hjelper. Det hjelper litt der og da, men er ikke langvarig. Nå er klokka 17, jeg har nettopp spist middag og fremdeles er kroppen og armene urolige. Kan dette være noe tegn på diabetes? Har opplevd noe lignende tidligere, men det pleier gå raskt over. Opplever plutselig lavt blodsukker når det er lenge mellom måltider til vanlig. Så jeg prøver å spise jevnlig. Må legge til at jeg ikke var sulten hverken ved lunsj kl. 14 eller ved middagen i dag. Jeg har spist fordi jeg må...

  17.03.2016 Blodsukker
  Besvart av Gry Anita Lillejordet, Veileder og diabetessykepleier
 • Trøtt, slapp og nedstemt pga. min diabetes type 2 eller noe annet?

  Etter at jeg fikk diagnosen diabetes type 2 har jeg lagt om kostholdet og er for det meste full av energi. Innimellom opplever jeg allikevel at jeg går helt tom og får influensalignende symptomer. Trett, slapp og nedstemt. Ved måling ligger blodsukker på 5.5-6.5 mmol/l. Kan dette ha sammenheng med min diabetes eller bør jeg oppsøke lege?

  10.03.2016 Blodsukker
  Besvart av Gry Anita Lillejordet, Veileder og diabetessykepleier
 • Er en verdi på 8 mmol/l etter glukosebelastning for høyt?

  Jeg er 42 år gammel, og fikk diagnosen svangerskapsdiabetes i mitt siste svangerskap. Jeg tok en glukosebelastning som viste 4.4 fastende og 9.4 etter 2 timer. Jeg klarte fint å regulere det med kostholdet, og hadde ingen symptomer. Babyen ble født 7 uker før termin ved keisersnitt, og han hadde helt fint blodsukker hele veien. Nå 3 måneder etterpå har jeg tatt ny glukosebelastning med resultat 4.8 fastende og 8.0 etter 2 timer. Er dette for høyt eller er grenseverdiene annerledes nå som jeg ikke er gravid lengre? Har spist normalt etter fødselen. HbA1c (langtidsprøven) var normalt da den ble målt 6 uker etter keisersnittet. Har ingen diabetes i familien og er slank.

  08.03.2016 Blodsukker
  Besvart av Kristian Folkvord Hanssen, Endokrinolog og professor i indremedisin
 • Mindre krav til blodsukker hos gamle?

  Stilles det mindre krav til blodsukker hos gamle?

  21.01.2016 Blodsukker
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Astmaspray med kortison og blodsukker?

  Kan astmaspray som inneholder kortison gjøre det vanskelig å stabilisere blodsukkeret?

  13.01.2016 Blodsukker
  Besvart av Kristian Folkvord Hanssen, Endokrinolog og professor i indremedisin
 • Hvorfor ikke røyke ved glukosebelastning?

  Hvilken påvirkning har en røyk på blodprøveverdien? Jeg tok en røyk før ny blodprøve i fm med en glukosebelastning.

  21.11.2015 Blodsukker
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin