Diabeteslinjen

Diabeteslinjen er Diabetesforbundets veiledningstjeneste der du kan stille spørsmål om diabetes. Spørsmålene besvares av en førstelinjetjeneste med erfarne veiledere, eller av et ekspertpanel (annenlinje) bestående av helsepersonell. I tillegg til norsk er det også mulig å få svar på engelsk, urdu, punjabi, tyrkisk, somali og arabisk.

Spør en ekspert

På Diabeteslinjen svarer erfarne veiledere, diabetessykepleier, leger, psykologer, farmasøyt og klinisk ernæringsfysiolog.

Les ditt personlige svar

Hvis spørsmålet ditt er besvart, kan du hente det her (svar innen 1-5 virkedager)

Veileder

Frida Pettersen

Vært veileder på Diabeteslinjen siden 2012. Tidligere jobbet som lege-/helsesekretær og rådgiver innen helseforsikring.

Veileder og diabetessykepleier

Gry Anita Lillejordet

Jobber som veileder på Diabeteslinjen. Har vært diabetessykepleier på diabetespoliklinikken ved Ahus. Holder også foredrag om diabetes for helsepersonell og andre som ønsker mer kunnskap.

Professor, spesialist i barnemedisin

Hans-Jacob Bangstad

Diabetesspesialist ved barneavdelingen på Oslo universitetssykehus, Ullevål. Vært Diabeteslinjens fagekspert på diabetes type 1 hos barn og unge siden 2004. Medlem i Diabetesforbundets medisinske fagråd. Sterkt engasjert i diabetesforskning.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Siste besvarte spørsmål

 • Refusjon ved kjøp av insulin i utlandet?

  Jeg er bruker av Lantus insulin. Var nylig på ferietur i Spania. Jeg hadde med ekstra insulin da sprøyta gikk tom, men sprøyta gikk i vranglås slik at det var umulig å få insulin ut av den. Jeg gikk da på et apotek for å kjøpe en sprøyte Lantus. Dette var ikke mulig. Jeg måtte kjøpe en pakke på 5 sprøyter. Dette kostet 75,03 euro. (ca.750 kr.) Jeg har frikort. Kan jeg kreve beløpet refundert fra helsevesenet eller andre?

  15.06.2016 Rettigheter
  Besvart av Anne-Elisabeth Guldseth, Apoteker
 • Oppfølging når gravid med diabetes type 2?

  Jeg har nettopp funnet ut at jeg er gravid. Jeg har kostregulert diabetes type 2. Tok en test 26. mai som viste at jeg er 2-3 uker på vei. Langtidsblodsukker i dag var på 6.3 %. For to måneder siden var det på 6.4 %. Jeg skal tilbake til legen om 4 uker. Jeg lurer på om jeg bør ta kontakt med en diabetesspesialist? Ev. hvordan? Er det noe jeg skal gjøre før neste legetime? Tar imot all hjelp og råd jeg kan få da jeg ønsket at det skal gå så bra som overhode mulig.

  30.05.2016
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Refusjon Freestyle Libre?

  Vi har en sønn på 10 år med diabetes type 1. Vi har lest om Freestyle Libre blodsukkermåling. Er dette noe det offentlige vil dekke? Et slikt apparat vil jo gjøre hverdagen hans mye enklere og fingertuppene slipper alle stikkene.

  18.05.2016 Hjelpemidler
  Besvart av Nina Rye, Leder og veileder
 • Hva kan jeg som mor gjøre for å hjelpe min sønn som har det vanskelig?

  Jeg er mor til en gutt på 19 år som har hatt diagnosen diabetes type 1 i snart 8 år. Han har den siste tiden slitt med depresjon. Begynte med medikament for dette for fire måneder siden hos fastlege. Har i løpet av den siste måneden blitt innlagt to ganger på sykehus pga. syreforgiftning. Ser at gutten min mister taket på livet sitt, har ikke energi og vil bare sove store deler av dagen. Han har fått tilbud om samtale hos psykiatrisk hjelpepleier. Får også stort fravær på skolen på grunn av dette. Hvordan skal jeg gå frem for å hjelpe min sønn ut av denne onde sirkelen? Hva finnes det av tiltak innen spesialisthelsetjenesten som kan vært nyttig? Finnes det behandlingstilbud som f.eks. tilbud om innleggelse i slike situasjoner?

  03.05.2016 Behandling
  Besvart av Ane Wilhelmsen-Langeland, Psykolog og PhD
 • Hvordan unngå overspising?

  Hvordan skal jeg klare å unngå det enorme søtsuget som kommer? Jeg tar krom, og kan alle forholdsregler, men likevel ender det med overspising av sjokolade, is og søtsaker. Har diabetes type 1 og har slanket bort 8-10 kg, men er nå på vei opp igjen. Jeg spiser med følelser, en dårlig dag ender ofte opp med overspising.

  03.05.2016 Behandling
  Besvart av Ane Wilhelmsen-Langeland, Psykolog og PhD
 • Legemidler for ereksjonssvikt på blå resept?

  Jeg har ereksjonssvikt. Fastlegen sier jeg ikke kan få legemidler mot ereksjonssvikt på blå resept? Stemmer det?

  03.05.2016 Rettigheter
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Når er brødet grovt nok?

  Syns det er vanskelig å vite om brødet er bra nok: 35% sammalt mel av hvete og rug, 18% havre, 9% havrekli, 0,90g sukkerarter av 100g, spor av nøtter, melk og sesamfrø. Grovhet: 100%. Det heter havrebrød.

  01.05.2016 Kost/fysisk aktivitet
  Besvart av Christine Sande, Klinisk ernæringsfysiolog
 • Når kommer FlexTouch insulinpennar til Norge?

  Eg bruker sjølv Levemir og NovoRapid ferdigfylte pennar. Ser at det er laga ein ny type ferdigfylt penn, FlexTouch. Finst denne på det norske markedet? Den ser mindre og enklare ut å bruka. Når eg søker på f.eks. Levemir i felleskatalogen, kjem kun NovoFine nåler opp som alternativ. Mens produsenten har fleire å velga i. Kvifor er det slik? Det kan jo vera andre typar nåler som fungere bedre? Plages med mykje blåmerker der eg setter insulin.

  23.04.2016 Hjelpemidler
  Besvart av Anne-Elisabeth Guldseth, Apoteker
 • Påvirker stivelse blodsukkeret?

  Jeg er en kvinne på 79 år med kostregulert diabetes type 2. Nå har jeg fått polymyalgi og må gå på kortisonpreparat. Jeg ligger derfor for høyt i HbA1c (langtidsprøve), og må begynne å være enda nøyere. Er det bedre med matvarer som er oppgitt med mest stivelse og lavt innhold av mono- og disakkarider? F.eks. poteter? Påvirker stivelsen blodsukkeret?

  22.04.2016 Kost/fysisk aktivitet
  Besvart av Christine Sande, Klinisk ernæringsfysiolog
 • Hvilke yoghurter anbefales for personer med diabetes?

  Hvilke yoghurter anbefales ved diabetes?

  18.04.2016
  Besvart av Nina Rye, Leder og veileder