Diabeteslinjen

Diabeteslinjen er Diabetesforbundets veiledningstjeneste der du kan stille spørsmål om diabetes. Spørsmålene besvares av en førstelinjetjeneste med erfarne veiledere, eller av et ekspertpanel (annenlinje) bestående av helsepersonell. I tillegg til norsk er det også mulig å få svar på engelsk, urdu, punjabi, tyrkisk, somali og arabisk.

Spør en ekspert

På Diabeteslinjen svarer erfarne veiledere, diabetessykepleier, leger, psykologer, farmasøyt og klinisk ernæringsfysiolog.

Les ditt personlige svar

Hvis spørsmålet ditt er besvart, kan du hente det her (svar innen 1-5 virkedager)

Endokrinolog og professor i indremedisin

Kristian Folkvord Hanssen

Er forsker og har diabetespasienter i poliklinisk behandling på Oslo universitetssykehus, Aker. Var i en årrekke leder, nå medlem, av Diabetesforbundets medisinske fagråd og har i flere år vært Diabeteslinjens fagekspert på diabetes type 1.

Fastlege, spesialist i allmennmedisin

Kristian Furuseth

Fastlege på Solli klinikk, Jessheim. Mangeårig erfaring med behandling av diabetes type 2. Vært Diabeteslinjens fagekspert på type 2 fra starten i 1998. Har foredragsvirksomhet og kliniske studier i samarbeid med farmasøytisk industri.

Veileder somali og arabisk, og sykepleier

Muna Hirsi

Vært veileder på Diabeteslinjen siden 2012. Jobber til daglig som sykepleier. Er opprinnelig fra Somalia, men oppvokst i Kuwait. Kom til Norge i 2003. Ringer tilbake til de som ønsker veiledning på somali eller arabisk.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Siste besvarte spørsmål

 • Kan man bli frisk av diabetes type 2?

  Kan man bli frisk av diabetes type 2?

  31.08.2016 Behandling
  Besvart av Nina Rye, Leder og veileder
 • Har jeg en økt diabetesrisiko når jeg har et barn med diabetes?

  Et av spørsmålene i diabetesrisikotesten går på om nær familie har diabetes ... Hva med når ens barn har fått diabetes type 1? Er jeg fortsatt like lite disponert for sykdommen?

  12.08.2016 Annet
  Besvart av Kristian Folkvord Hanssen, Endokrinolog og professor i indremedisin
 • Hva bør jeg spise etter en god treningsøkt?

  Jeg er en mann på 26 år som har diabetes type 1. Har nå tatt opp styrketrening fordi jeg ønsker å gå litt opp i vekt. Så spørsmålet mitt er egentlig hva jeg burde/kan spise etter en god treningsøkt? Lurer på dette fordi folk sier jo at karbohydrater er det som skal til for å bygge muskler/øke kroppsmassen.

  01.08.2016 Kost/fysisk aktivitet
  Besvart av Christine Sande, Klinisk ernæringsfysiolog
 • Kompensere høyt karbohydratinntak med ekstra insulin?

  Eg har hatt diabetes type 1 i fire år, og brukar Animas pumpe og CGM. Eg vil sjølv seie at eg lev veldig "normalt" i forhald til nokre andre med diabetes eg har høyrt om. Eg lurer på om dette kan ha negativ innverknad? Så vidt eg har skjønt er det ikkje stort sannsyn for seinskadar så lenge ein har eit stabilt langtidsblodsukker? Eg et og drikk som regel det eg ynskjer, og er ellers ein aktiv person. Eg kompanserar mot høgt karbohydratinnhald med insulin. Eg har høyrt at dersom ein gjer dette "for mykje", kan insulintolleransen bli dårleg, og dermed bli verre over tid. Stemmer dette? Er det negativt å "ete det eg vil" og kompensere med nødvendig mengde insulin for å halde blodsukkeret stabilt?

  17.07.2016 Behandling
  Besvart av Kristian Folkvord Hanssen, Endokrinolog og professor i indremedisin
 • Hva er best av Januvia eller Janumet ved LADA?

  Jeg er en mann på 79 år som har hatt LADA i ca. 12 år. Brukte tidligere Amaryl, men gikk for et par år siden over til Januvia. HbA1c steg litt etterpå. Det siste året har HbA1c ligget i området 6.8 - 7 %. Hva vil være best for meg av Januvia eller Janumet? Hva er hyppigst valgt av folk med LADA og som ikke bruker insulin, Januvia eller Janumet? Har diskutert valget med min fastlege. Han sier at begge medisiner kan være gode valg for meg uten å indikere noen preferanse. Han har dermed i praksis overlatt valget til meg.

  01.07.2016 Behandling
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Diabetes type 1 og IVF-behandling?

  Jeg lurer på om det er noen erfaringer/informasjon om diabetes type 1, og hormonbehandling og medisiner i forbindelse med IVF-behandling?

  29.06.2016 Behandling
  Besvart av Kristian Folkvord Hanssen, Endokrinolog og professor i indremedisin
 • Refusjon ved kjøp av insulin i utlandet?

  Jeg er bruker av Lantus insulin. Var nylig på ferietur i Spania. Jeg hadde med ekstra insulin da sprøyta gikk tom, men sprøyta gikk i vranglås slik at det var umulig å få insulin ut av den. Jeg gikk da på et apotek for å kjøpe en sprøyte Lantus. Dette var ikke mulig. Jeg måtte kjøpe en pakke på 5 sprøyter. Dette kostet 75,03 euro. (ca.750 kr.) Jeg har frikort. Kan jeg kreve beløpet refundert fra helsevesenet eller andre?

  15.06.2016 Rettigheter
  Besvart av Anne-Elisabeth Guldseth, Apoteker
 • Oppfølging når gravid med diabetes type 2?

  Jeg har nettopp funnet ut at jeg er gravid. Jeg har kostregulert diabetes type 2. Tok en test 26. mai som viste at jeg er 2-3 uker på vei. Langtidsblodsukker i dag var på 6.3 %. For to måneder siden var det på 6.4 %. Jeg skal tilbake til legen om 4 uker. Jeg lurer på om jeg bør ta kontakt med en diabetesspesialist? Ev. hvordan? Er det noe jeg skal gjøre før neste legetime? Tar imot all hjelp og råd jeg kan få da jeg ønsket at det skal gå så bra som overhode mulig.

  30.05.2016
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Refusjon Freestyle Libre?

  Vi har en sønn på 10 år med diabetes type 1. Vi har lest om Freestyle Libre blodsukkermåling. Er dette noe det offentlige vil dekke? Et slikt apparat vil jo gjøre hverdagen hans mye enklere og fingertuppene slipper alle stikkene.

  18.05.2016 Hjelpemidler
  Besvart av Nina Rye, Leder og veileder
 • Hva kan jeg som mor gjøre for å hjelpe min sønn som har det vanskelig?

  Jeg er mor til en gutt på 19 år som har hatt diagnosen diabetes type 1 i snart 8 år. Han har den siste tiden slitt med depresjon. Begynte med medikament for dette for fire måneder siden hos fastlege. Har i løpet av den siste måneden blitt innlagt to ganger på sykehus pga. syreforgiftning. Ser at gutten min mister taket på livet sitt, har ikke energi og vil bare sove store deler av dagen. Han har fått tilbud om samtale hos psykiatrisk hjelpepleier. Får også stort fravær på skolen på grunn av dette. Hvordan skal jeg gå frem for å hjelpe min sønn ut av denne onde sirkelen? Hva finnes det av tiltak innen spesialisthelsetjenesten som kan vært nyttig? Finnes det behandlingstilbud som f.eks. tilbud om innleggelse i slike situasjoner?

  03.05.2016 Behandling
  Besvart av Ane Wilhelmsen-Langeland, Psykolog og PhD