Gode nyheter fra Norsk diabetesregister for voksne (NDV):  

  • Ved utgangen av 2024 har to av fem personer (40,8 prosent) med diabetes type 1 langtidsblodsukker under eller lik 53 mmol/mol. Tallet er opp fra 38,3 prosent året før. Det vil si at andelen som har svært godt regulert diabetes, fortsetter å øke.    
  • Samtidig er andelen pasienter med HbA1c over eller lik 75 mmol/mol 8,5 prosent i 2024. Andelen med dårlig regulert diabetes er mer enn halvert i løpet av de ti siste årene.  

– Hovedtrenden er at det går veldig bra med glukoseregulering for voksne med diabetes type 1. Stadig flere oppnår behandlingsmålene for HbA1c. Nå lurer vi på hvor det skal ende, sier Grethe Ueland, endokrinolog og medisinsk ansvarlig i NDV.

Færre har høy HbA1c

Endokrinologen gleder seg særlig over at andelen pasienter med høyt langtidsblodsukker fortsetter å synke, og nå er på et historisk lavt nivå. I 2024 har kun 8,5 prosent av personer med diabetes type 1 HbA1c over eller lik 75 mmol/mol. For ti år siden var andelen over 20 prosent.

Grethe Ueland, endokrinolog og medisinsk ansvarlig i NDV.

Til tross for at stadig flere har lavt langtidsblodsukker, øker ikke antallet med alvorlige hypoglykemier. Andelen voksne som har opplevd minst en episode av alvorlig hypoglykemi har gått ned det siste tiåret, og er nå stabilt lav. I 2024 var andelen 4,1 prosent, sammenlignet med over 11,1 prosent i 2014.

– Økt bruk av CGM er nok en viktig del av årsaken. Snart har alle med diabetes type 1 CGM, påpeker Ueland.

I 2017 brukte 25 prosent av pasientene CGM. I 2024 er andelen 93 prosent.

Høyt kolesterol bekymrer

Selv om det er mye å glede seg over, viser tallene at det fremdeles er rom for forbedring i norsk diabetesbehandling. Blant annet når det gjelder LDL-kolesterol.

Høyt LDL-kolesterol øker risikoen for hjerteinfarkt og hjerneslag. Nasjonale retningslinjer anbefaler å behandle med statiner alle personer med diabetes i alderen 40−80 år uten kjent hjerte- og karsykdom hvis LDL-kolesterol er over 2,5 mmol/l eller når samlet risiko er høy.

Det anbefales videre å gi intensiv statinbehandling til pasienter med diabetes og kjent hjerte- og karsykdom hvis LDL-kolesterol er høyere enn 1,8 mmol/l.

Flere bør få statiner

Resultatene fra NDV i 2024 viser at:

  • 58 prosent av pasientene med kjent hjerte- og karsykdom hadde LDL-kolesterol under 1,8 mmol/l. Det er opp fra 40 prosent i 2020.
  • 66 prosent av pasientene uten kjent hjerte- og karsykdom hadde LDL-kolesterol lik eller mindre enn 2,5 mmol/l. I 2020 var tallet 44 prosent.
Sitat

Stadig flere oppnår behandlingsmålene for HbA1c. Nå lurer vi på hvor det skal ende.

Grethe Ueland

Høsten 2023 avsluttet NDV et treårig prosjekt med mål om å bedre kvaliteten på kolesterolbehandling. 23 av landets 51 diabetespoliklinikker deltok i forbedringsprosjektet.

 – Vi mener at kvalitetsprosjektet har gitt resultater, men er ennå ikke fornøyd med tallene. For mange pasienter med diabetes type 1 har for høyt LDL-kolesterol. Flere pasienter bør få statinbehandling, understreker Ueland.

Nytt prosjekt: Måle urinalbumin

Heller ikke tallene på dokumentert undersøkelse av føtter (monofilamenttest), urinalbumin og øyebunn er spesielt lystig lesing.

Nasjonal faglig retningslinje for diabetes anbefaler å gjennomføre screening av føtter, urin og øyebunn på årskontrollen. Ambisjonen er at sykehus skal dokumentere disse undersøkelsene for 90 prosent av pasientene. Her er forbedringspotensialet stort, i år som i fjor, som i alle foregående år.

  • I 2024 var det ingen norske sykehus som nådde målet om å undersøke føttene hos 90 prosent av pasientene.
  • I snitt fikk 66,5 prosent av pasientene utført monofilamenttest.
  • Undersøkelse av øyebunn ble dokumentert hos 74 prosent av pasientene i 2024.

– Tallene er for lave. Dessverre ser vi heller ikke noe særlig fremgang fra år til år, sier Ueland.

NDV er i gang med et nytt forbedringsprosjekt. Nå er målet å få flere til å undersøke urinalbumin, som er en Prosjektet varer ut 2026.  

 

Norsk diabetesregister for voksne (NDV)

NDV er et nasjonalt kvalitetsregister opprettet i 2006. Formålet er å få bedre kvalitet i diabetesbehandling.

Per 31. desember 2024 har registeret data på 91 prosent av personer med type 1 pasienter over 18 år i Norge. For ti år siden var dekningsgraden 34 prosent.

Alle pasienter med nyoppdaget diabetes type 1 blir registrert, med mindre pasienten reserverer seg mot å bli oppført i registeret.

Blant data som registreres ved diabetes årskontroll er målinger av HbA1C, blodtrykk og lipider, samt henvisninger til øyelege, undersøkelse av føtter og urin. I tillegg registreres ulike komplikasjoner som netthinneskade, nerveskade, nyresykdom, hjerteinfarkt og amputasjon.

Se www.kvalitetsregistre.no for mer informasjon.