Hvorfor høyere risiko for hjerte- og karsykdom når jeg er sunn med type 1?

Annet

Besvart: 16.01.2017

Spørsmål:

Viser til artikkel "Kan arvelig risiko reduseres ved sunne levevaner" i medlemsbladet Diabetes 6/2016. Konklusjonen som Kåre I. Birkeland skriver er:
"Forskerne konkluderer med at både genetiske faktorer og levevaner påvirker risikoen for hjerteinfarkt. Hvis man har en arvelig risiko for åreforkalkningssykdommer, ser det ut til at sunne levevaner kan redusere denne risikoen betydelig."

Spesialister innen diabetes og fastlege sier til meg at jeg er i risikogruppen for hjerte- og karsykdommer, når jeg har diabetes 1 også selv om jeg ikke røyker, er slank, er fysisk aktiv hver dag og har et sunt kosthold. Dette er min livsstil og har vært det i 38 år med diabetes. Hvorfor er jeg likevel i risikogruppen? Hvorfor blir det ikke skilt på livsstil også for oss med diabetes 1 i denne sammenhengen?

Svar:

Takk for fint spørsmål. Du spør hvorfor du er i risikogruppen selv om du har en meget sunn livsstil. Det skyldes rett og slett at du har diabetes. Vi vet ikke i detalj hvorfor diabetes gir økt risiko, men det er naturlig å sette det i forbindelse med bl.a. forhøyet blodsukker gjennom mange år. Men din sunne livsstil reduserer den økte risiko betydelig. Det er mange uten type 1 diabetes som har mye større risiko enn deg pga. deres usunne livsstil. (røyking, usunn kost, fedme, lite mosjon). Det betyr at du har en betydelig helsegevinst pga. din sunne livsstil, enda mer enn de som ikke har diabetes type 1!

Besvart av:

Endokrinolog og professor i indremedisin

Endokrinolog og professor i indremedisin, Oslo universitetssykehus

Bli medlem

Du får tilgang til gode medlemsfordeler, informasjon, råd og tips. Som medlem er du en viktig støttespiller i arbeidet med diabetes, og du gir oss mulighet til å kjempe for dine rettigheter.