Velregulert med type 1, men har lyst til å gi opp!

Behandling

Besvart: 16.01.2017

Spørsmål:

Har vært velregulert i flere år. Har nå blitt lei, og har tenkt å gi opp. Hva skal jeg gjøre? Klarer ikke å snakke med legen min.

Svar:

Det er trist å høre at du er så lei at du har lyst å gi opp. Det er også vanskelig å vite med så lite informasjon hva som kan være lurt å gjøre.

Jeg prøver meg frem med noen refleksjoner; å ha diabetes type 1 er veldig tøft og ganske ensomt dersom man ikke snakker så mye med andre om det. Mitt første råd til hva du kan gjøre, er å fortelle noen av dine nærmeste at du føler det nettopp slik! Bare å si det høyt, kan faktisk hjelpe i deg selv.

Når det gjelder diabetes er det ekstra viktig å ha god egenomsorg, det vil si å behandle oss selv bra, med omsorg og kjærlighet, slik du ville behandlet noen du er glad i. Hva ville du sagt til en venn, eller din partner (hvis du har) eller ditt barn dersom du har det, hvis de sa at de ville gi opp? Når vi mennesker føler oss så rådville, trenger vi omsorg og støtte. For å få omsorg og støtte, må vi fortelle til noen hvordan vi har det. Jeg håper du forteller det til noen av dine nærmeste. Kanskje filmen "Alfred og skyggen" på YouTube kan gjøre at det blir enda tydeligere hva jeg mener med dette? Den varer ca. 7-8 minutter og den vil jeg anbefale deg å se: https://www.youtube.com/watch?v=UYDUocIGep4

Du sier du har vært velregulert i mange år, det er bra. Å ta en liten pause der du ikke er like "flink" som normalt er fullt mulig. Kanskje det ville vært en befrielse. Da mener jeg selvsagt ikke å slutte å ta insulin, for det er farlig(!), men å måle sjeldnere eller fokusere mindre på insulin/blodsukker? Jeg vet ikke hva du trenger, men dersom du kunne slappet litt av 1 uke i md. eller 1 dag i uken eller lignende, kan det holde motivasjonen gående?

Å sette av 30 min daglig (ikke sent på kvelden) til tanker og følelser om å ville gi opp kan også være en idé. Skriv ned det du tenker og føler og alt som gjør at du får lyst å gi opp, ta så fri fra disse tankene resten av døgnet (dette må du øve på for å få det til, men det er mulig!) og henvis dem til neste dags "gi opp-tid" når de kommer snikende.

Jeg lurer også på hva du mener med å gi opp. Mener du å slutte å ta insulin/måle blodsukker? Mener du at du ikke vil leve mer? I så fall er det veldig alvorlig, og da vil jeg råde deg til å ringe legevakt eller livskrisehjelpen ved legevakten el.l., eller bestille time hos legen. Jeg forstår at det vanskelig å snakke med legen om dette, men det er likevel veldig viktig å ikke sitte med slike vonde følelser alene. For den saks skyld går det an å skrive det på en lapp som du gir til legen når du kommer inn, så kan legen stille oppfølgingsspørsmål.

Jeg ønsker deg varmt lykke til og håper du med tiden får det bedre!

Besvart av:

Psykolog og PhD

Psykolog og PhD, Diabeteslinjen

Bli medlem

Du får tilgang til gode medlemsfordeler, informasjon, råd og tips. Som medlem er du en viktig støttespiller i arbeidet med diabetes, og du gir oss mulighet til å kjempe for dine rettigheter.