Diabeteslinjen

Diabeteslinjen er Diabetesforbundets veiledningstjeneste der du kan stille spørsmål om diabetes. Spørsmålene besvares av en førstelinjetjeneste med erfarne veiledere, eller av et ekspertpanel (annenlinje) bestående av helsepersonell. I tillegg til norsk er det også mulig å få svar på engelsk, urdu, punjabi, tyrkisk, somali og arabisk.

Spør en ekspert

På Diabeteslinjen svarer erfarne veiledere, diabetessykepleier, leger, psykologer, farmasøyt og klinisk ernæringsfysiolog.

Les ditt personlige svar

Hvis spørsmålet ditt er besvart, kan du hente det her (svar innen 1-5 virkedager)

Endokrinolog og professor i indremedisin

Kristian Folkvord Hanssen

Er forsker og har diabetespasienter i poliklinisk behandling på Oslo universitetssykehus, Aker. Var i en årrekke leder, nå medlem, av Diabetesforbundets medisinske fagråd og har i flere år vært Diabeteslinjens fagekspert på diabetes type 1.

Fastlege, spesialist i allmennmedisin

Kristian Furuseth

Fastlege på Solli klinikk, Jessheim. Mangeårig erfaring med behandling av diabetes type 2. Vært Diabeteslinjens fagekspert på type 2 fra starten i 1998. Har foredragsvirksomhet og kliniske studier i samarbeid med farmasøytisk industri.

Veileder somali og arabisk, og sykepleier

Muna Hirsi

Vært veileder på Diabeteslinjen siden 2012. Jobber til daglig som sykepleier. Er opprinnelig fra Somalia, men oppvokst i Kuwait. Kom til Norge i 2003. Ringer tilbake til de som ønsker veiledning på somali eller arabisk.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Siste besvarte spørsmål

 • Hvorfor høyere blodsukker etter styrketrening ved diabetes type 2?

  Jeg er en mann på 41 år som fikk diabetes type 2 i fjor. Jeg har holdt på med styrketrening i 3-4 uker. Blodsukkeret, både fastende og ikke fastende, har økt i forhold til da jeg bare spiste sunt og gikk turer. Hva skyldes dette? Skal jeg slutte med styrketrening? Jeg trener tungt med få repetisjoner. Løper i 10 min som oppvarming, og sykling i 30 min til slutt.

  07.01.2017 Kost/fysisk aktivitet
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Innhold av fett og karbohydrater i matvarer for en med diabetes?

  Når eg skal kjøpe mat i dagligvarebutikken og ser på næringsindhold per 100g, kor mange gram Fett, Karbohydrat og sukkerarter må ein med diabetes holder seg under. Står det ei matliste på nettet om ka matvarer eg kan kjøpe i matbutikkene, det ville vært til stor hjelp for meg.

  16.10.2016 Kost/fysisk aktivitet
  Besvart av Christine Sande, Klinisk ernæringsfysiolog
 • Hva bør jeg spise etter en god treningsøkt?

  Jeg er en mann på 26 år som har diabetes type 1. Har nå tatt opp styrketrening fordi jeg ønsker å gå litt opp i vekt. Så spørsmålet mitt er egentlig hva jeg burde/kan spise etter en god treningsøkt? Lurer på dette fordi folk sier jo at karbohydrater er det som skal til for å bygge muskler/øke kroppsmassen.

  01.08.2016 Kost/fysisk aktivitet
  Besvart av Christine Sande, Klinisk ernæringsfysiolog
 • Når er brødet grovt nok?

  Syns det er vanskelig å vite om brødet er bra nok: 35% sammalt mel av hvete og rug, 18% havre, 9% havrekli, 0,90g sukkerarter av 100g, spor av nøtter, melk og sesamfrø. Grovhet: 100%. Det heter havrebrød.

  01.05.2016 Kost/fysisk aktivitet
  Besvart av Christine Sande, Klinisk ernæringsfysiolog
 • Påvirker stivelse blodsukkeret?

  Jeg er en kvinne på 79 år med kostregulert diabetes type 2. Nå har jeg fått polymyalgi og må gå på kortisonpreparat. Jeg ligger derfor for høyt i HbA1c (langtidsprøve), og må begynne å være enda nøyere. Er det bedre med matvarer som er oppgitt med mest stivelse og lavt innhold av mono- og disakkarider? F.eks. poteter? Påvirker stivelsen blodsukkeret?

  22.04.2016 Kost/fysisk aktivitet
  Besvart av Christine Sande, Klinisk ernæringsfysiolog
 • Kostråd for å redusere kolesterol og unngå høyere blodsukker?

  Jeg er blitt litt engstelig av meg fordi det er så mye jeg må være forsiktig med nå som det er blitt målt høye kolesterolverdier (i tillegg til høyt blodsukker etter karbohydratrike måltider, for eksempel pizza, som jeg er vant til å takle.) Jeg har levd på en slags Atkins-lignende diett i flere år og har vel spist litt for mye egg, kylling og mettet fett. Ingen frukt, men avokado, bær, bønner, linser, proteinpulver (av ert, ris), sjelden kjøtt, litt fisk. Da er langtidsblodsukkeret alltid bra (maksimum 5.2 %). Men ellers ikke! Jeg har ikke tatt glukosebelastningstest. I det siste tar jeg CapsiMax (hvit hagebønne) og spiser havregrøt om morgenen, som erstatning for egg. Lange dager på kontoret medfører imidlertid Atkins-barer og nøtter. Altså endel fett. Jeg har normal BMI (ca 23), og liv-hofte-ratio så vidt innenfor lav risiko. Totalkolesterolet er bedret siden første måling (6.7 nå 5.5). Ellers er alt normalt på en vanlig legesjekk (B12, D-vitamin, blodtrykk etc.). Kan dere gi meg råd i forhold til denne problemstillingen? Er det trygt å bruke CapsiMax (fra Vita)? Blokkerer det mesteparten av karbohydratene? Hva kan man ellers spise til frokost - og hva med noe lettvint på kontoret? Jeg trener litt og går turer, men det burde nok vært mer. Føler at det er VELDIG MYE å passe på mht. hva jeg kan spise og ikke. Tar tran, kalsium, Floradix, vitamin/mineral-tilskudd.

  09.03.2016 Kost/fysisk aktivitet
  Besvart av Christine Sande, Klinisk ernæringsfysiolog
 • Kan personer med diabetes spise bananer eller ikke?

  Kan personer med diabetes spise bananer eller ikke? Det er offentliggjort studier som viser at modne bananer har sterke fordeler når det gjelder å styrke immunforsvaret i relasjon til kreftsykdom og også hjerte-kar-sykdom. Spesielt er kalium i modne bananer nevnt som et hensiktsmessig virkestoff. Karbohydratene i modne bananer sies også å brytes ned til lettere fordøybare sukkerarter som formodes ikke å være så uhensiktsmessige for personer med diabetes. Hva er de faglige rådene vedrørende modne bananer når denne kunnskapen er dokumentert?

  09.03.2016 Kost/fysisk aktivitet
  Besvart av Christine Sande, Klinisk ernæringsfysiolog
 • Aloe vera juice og blodsukker?

  Stabiliserer aloe vera juice blodsukkeret?

  22.11.2015 Kost/fysisk aktivitet
  Besvart av Christine Sande, Klinisk ernæringsfysiolog
 • Diabetes type 1 og vektoppgang?

  Jeg er en kvinne i 50-åra med diabetes type 1. Jeg er fortvila ... Hvorfor legger jeg på meg når jeg passer på og teller karbohydrater til hvert måltid? Bruker Toujeo langtidsvirkende insulin hver morgen og hurtigvirkende insulin til måltider etter behov. Håper dere har et svar til meg :(

  09.11.2015 Kost/fysisk aktivitet
  Besvart av Kristian Folkvord Hanssen, Endokrinolog og professor i indremedisin
 • Høyt blodsukker etter trening?

  Jeg har hatt diabetes type 1 i snart 23 år. Jeg har de siste 4-5 månedene slitt med høyt blodsukker etter trening. Jeg trener i gjennomsnitt 3 ganger per uke. I begynnelsen tenkte jeg ikke noe over det, men da det ikke ga seg så begynte jeg å måle blodsukkeret før og etter trening. Blodsukkeret er fint før trening, på ca. 7 mmol/l. Men etter trening kan det fort ligge på 15 og 20. For en gang skyld er jeg veldig usikker på hva dette kan komme av (ingen endring i kosthold eller trening på flere år). Er dette noe dere har hørt om før og om er det andre som sliter med dette? Før sleit jeg heller med følinger etter trening. Kan det være at blodsukkeret blir for lavt under trening og at leveren lager sukker? Håper på noen råd. Kan selvfølgelig også måle under trening men det er ikke lett når det er midt i dans og fotball og som regel kjenner jeg det på kroppen under treningen at det blir høyt. Uansett så skal det jo være bra for diabetesen å trene - men slik det er nå så gjør trening mer vondt enn godt.

  10.10.2015 Kost/fysisk aktivitet
  Besvart av Hans-Jacob Bangstad, Professor, spesialist i barnemedisin