Annonser

Medtronic minimed
Sanofi solostar

Your browser does not support JavaScript...

Libris abott

Your browser does not support JavaScript...

Snakker du dårlig lite?
SkriftstørrelseAAA

Reisetips

Det å ha diabetes, er ingen grunn til å ikke reise og oppleve nye steder, kulturer og mennesker. Men du må kanskje forberede deg litt bedre enn personer som ikke har diabetes, særlig hvis du skal til utlandet.

 • Skaff deg en SOS-kapsel eller et identifikasjonskort.
 • Sjekk at du har en gyldig reiseforsikring, og at du har med deg Europeisk helsetrygdekort fra Nav ved reise i Europa. Kortet kan bestilles på helfo.no
 • Ta med minst dobbelt så mye insulin og andre medisiner som det du erfaringsmessig trenger, og bær insulinet i håndbagasjen. Husk å ta med resepten!
 • Pass på å ta med reservebatterier til blodsukkerapparatet. Ta også gjerne med et blodsukkerapparat i reserve.
 • Det er lurt å ha godt reisefølge som vet du at du har diabetes og hva det betyr.  Du kan trenge hjelp hvis du får problemer (føling, magesyke og lignende). Reisefølget ditt bør også bære noe av insulinet i sin håndbagasje, i tilfelle din skulle komme bort.
 • Diskuter nøye med legen din hvordan du skal forholde deg dersom du får diaré, oppkast eller feber. Ta med Imodium (mot diaré).
 • Diskuter også hvilke problemer som kan oppstå når du passerer tidssoner, og hvorledes dette bør takles.  Det lureste er antakelig å bare bruke hurtigvirkende insulin under lange flyreiser, og straks å gå over til døgnrytmen på ankomstedet.
 • Snakk med legen din om hvilke vaksiner du trenger. Du finner også fyldige opplysninger på Internett ved Folkehelseinsituttet. Ikke glem malariaprofylakse. Vær ute i god tid!
 • Har du problemer med føttene må du også ta en ekstra prat med legen og fotterapeuten. Det frarådes at man reiser utenlands med fotsår. Har du nedsatt følesans i føttene må du bruke spesialtilpasset fottøy og aldri gå barbent!

De fleste av oss vil leve litt annerledes når vi er ute og reiser. Det er ofte varmere (slik at insulinet suges raskere opp og virker hurtigere), vi spiser annerledes og beveger oss mer. I en slik situasjon er det viktig å redusere insulindosene. En god tommelfingerregel er å redusere alle dosene med 10 – 20 %, og deretter justere dosene ved hjelp av hyppige egenmålinger de første dagene. I mange av de eksotiske reisemålene er risikoen for mage/tarminfeksjoner (med diaré, oppkast og feber) mye større enn hjemme.

Enkle leveregler reduserer risikoen:

 • Drikk aldri vann fra springen.
 • Velg vann med kullsyre (enkelte steder jukser man også med vann på flaske).
 • Unngå isbiter.
 • Spis kokt eller godt stekt mat.
 • Unngå rå mat uten skall.
 • Ikke spis is eller melkeprodukter.


Insulin:

Insulinampuller som er åpnet har en holdbarhet på en måned i vanlig romtemperatur. Kjøleskap er bare nødvendig ved oppbevaring av insulin i lengre tid.  Insulinet må imidlertid ikke utsettes for direkte sollys, og det må ikke fryse.  Aktiviteten av vanlig hurtigvirkende insulin reduseres med bare 2 % ved oppbevaring ved 25 grader Celsius i ett år.  Til og med ved 40 grader tar det 14 uker å miste 5 % av effekten.  Når det gjelder NPH-insulin (Insulatard, Humulin, Basal) står det i pakningsvedlegget at det holder i 6 uker ved værelsestemperatur opp til 30 grader. For analogene (Humalog, Novorapid, Lantus og Levemir) skriver de 4 uker. Antakelig er dette satt så kort for å være på den sikre siden. Hvis du har mistanke om at insulinet har mistet noe effekt, mål mye blodsukker og juster mengden du injiserer oppover til du får tilstrekkelig effekt.

Ta med deg insulinet inn i flyet, ikke send det med bagasjen(det kan fryse og bagasjen kan komme bort). Ha insulinet og utstyret på to steder også under hele utenlandsreisen, slik at du ikke mister alt hvis håndvesken blir stjålet. Skal du være borte over lengre tid, må du passe på at insulinet lagres i kjøleskap.

Har insulinet vært utsatt for kulde slik at du lurer på om det har frosset, bør du skifte til en ny ampulle.

De fleste steder i verden vil du kunne få kjøpt insulin i større byer, og sykehusene vil ofte ha et lager. Ikke alle steder har alle typer insulin, og noen steder selges det i en annen styrke (40 internasjonale enheter per ml, i Norge 100 ie per ml).  I noen land angis blodsukkeret i milligram per 100 ml, hvis du deler tallet med 18, får du tallet du er vant til.  Nitti milligram per 100 ml = 5 mmol.


Føling:

Risikoen for å få føling øker for de fleste som bruker insulin ved reiser. Du må derfor alltid ha med deg druesukkertabletter og sukkerholdig mat. Har du type 1-diabetes og har opplevd svært kraftige følinger eller insulinsjokk, kan det være lurt å ha med seg en glukagonsprøyte som "partneren" din kan sette om du skulle være ekstra uheldig.

Les om Stian og hans reise rundt i verden med diabetes her!

Sist endret: 27.05.13, Publisert 18.03.10