Diabeteslinjen

Diabeteslinjen er Diabetesforbundets veiledningstjeneste der du kan stille spørsmål om diabetes. Spørsmålene besvares av en førstelinjetjeneste med erfarne veiledere, eller av et ekspertpanel (annenlinje) bestående av helsepersonell. I tillegg til norsk er det også mulig å få svar på engelsk, urdu, punjabi, tyrkisk, somali og arabisk.

Spør en ekspert

På Diabeteslinjen svarer erfarne veiledere, diabetessykepleier, leger, psykologer, farmasøyt og klinisk ernæringsfysiolog.

Les ditt personlige svar

Hvis spørsmålet ditt er besvart, kan du hente det her (svar innen 1-5 virkedager)

Klinisk ernæringsfysiolog

Christine Sande

Jobber ved Lovisenberg Diakonale sykehus, Oslo. Vært Diabeteslinjens fagekspert siden 2014. Hun har vært med på å utvikle Diabetesforbundet kostholdsider på nett diabetes.no/kosthold.

Veileder

Frida Pettersen

Vært veileder på Diabeteslinjen siden 2012. Tidligere jobbet som lege-/helsesekretær og rådgiver innen helseforsikring.

Veileder og diabetessykepleier

Gry Anita Lillejordet

Jobber som veileder på Diabeteslinjen. Har vært diabetessykepleier på diabetespoliklinikken ved Ahus. Holder også foredrag om diabetes for helsepersonell og andre som ønsker mer kunnskap.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Siste besvarte spørsmål

 • Diabetes type 2 mer arvelig enn type 1?

  På deres hjemmeside står det beskrevet at diabetes type 1 ikke er like arvelig som diabetes type 2. Jeg har alltid trodd at diabetes type 1 ofte kommer som følge at andre i familien har hatt det, og at diabetes type 2 i større grad er livsstilsrelatert?

  13.10.2016 Blodsukker
  Besvart av Nina Rye, Leder og veileder
 • Hva er polynevropati?

  Jeg har fått Polynevropati. Legen kunne ikke fortelle meg så mye om det og hun ba meg sjekke dere. Hva kan jeg gjøre og hvordan lever jeg med det? Hva er det likeste jeg kan gjøre i hverdagen? Er det noe håp om bedring? Jeg er 67 år, trener hver dag og har hatt en godt regulert diabetes 2 i flere år. Jeg vil gjerne vite så mye som mulig om dette som er så plagsomt.

  18.09.2016 Behandling
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • HbA1c som det primære diagnostiske kriterium for diabetes?

  Eg forstår det slik at det er HbA1c som blir brukt som det primære diagnostiske kriterium for diabetes, og at grensa går ved 6.5. Vidare at det er slik at ein person utan diabetes vanlegvis kan ha HbA1c opp til 6.1. Sidan 2009 har min HbA1c veksla mellom 5.7, 5.8 og 5.9. I juli i år hadde den plutseleg stege til 6.2, mens den i april var 5.9. Ny prøve vart teken no i september og då hadde verdien gått ned til 6.0. I perioden før denne målinga hadde eg halde ein nokså streng diett og trimma meir bevisst. Eg er 70 år gamal og slank. Eg tok glukosebelastning i 2010, og resultatet etter to timar var 5.6. Fastlegen min meiner at eg ikkje har diabetes, men eg føler meg usikker. Eg skulle gjerne ha dykkar vurdering.

  15.09.2016 Blodsukker
  Besvart av Gry Anita Lillejordet, Veileder og diabetessykepleier
 • Årsak til høyere fastende blodsukker?

  Jeg er en kvinne på 47 år som fikk påvist diabetes 2 for to år siden. Bruker Metformin og blodsukkeret mitt er "normalt", bortsett fra det fastende om morgenen. Jeg kan legge meg med blodsukker på 6.5, ha 7 kl 02.30, og stå opp kl 9 og ha 8.5 - 9. Har lest litt om Dawnsyndromet, og lurer på om jeg har det? Jeg spiser som regel lite på kvelden, og karbohydratfattig. Det virker som blodsukkeret er ok ellers i døgnet bortsett fra de høye verdiene på morgenen?

  04.09.2016 Behandling
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Hvorfor får jeg ikke ut det insulinet jeg trenger i løpet av et år?

  Hvorfor får jeg ikke det insulinet jeg trenger i løpet av et år, uten at jeg må ringe legen flere ganger i året for å få mer? Drittlei av diabetes type 1 i 38 år.

  03.09.2016 Behandling
  Besvart av Anne-Elisabeth Guldseth, Apoteker
 • Sammenheng mellom diabetes og lichen planus?

  Er det noen sammenheng mellom diabetes og lichen planus?

  01.09.2016 Annet
  Besvart av Kristian Folkvord Hanssen, Endokrinolog og professor i indremedisin
 • Kan man bli frisk av diabetes type 2?

  Kan man bli frisk av diabetes type 2?

  31.08.2016 Behandling
  Besvart av Nina Rye, Leder og veileder
 • Har jeg en økt diabetesrisiko når jeg har et barn med diabetes?

  Et av spørsmålene i diabetesrisikotesten går på om nær familie har diabetes ... Hva med når ens barn har fått diabetes type 1? Er jeg fortsatt like lite disponert for sykdommen?

  12.08.2016 Annet
  Besvart av Kristian Folkvord Hanssen, Endokrinolog og professor i indremedisin
 • Hva bør jeg spise etter en god treningsøkt?

  Jeg er en mann på 26 år som har diabetes type 1. Har nå tatt opp styrketrening fordi jeg ønsker å gå litt opp i vekt. Så spørsmålet mitt er egentlig hva jeg burde/kan spise etter en god treningsøkt? Lurer på dette fordi folk sier jo at karbohydrater er det som skal til for å bygge muskler/øke kroppsmassen.

  01.08.2016 Kost/fysisk aktivitet
  Besvart av Christine Sande, Klinisk ernæringsfysiolog
 • Kompensere høyt karbohydratinntak med ekstra insulin?

  Eg har hatt diabetes type 1 i fire år, og brukar Animas pumpe og CGM. Eg vil sjølv seie at eg lev veldig "normalt" i forhald til nokre andre med diabetes eg har høyrt om. Eg lurer på om dette kan ha negativ innverknad? Så vidt eg har skjønt er det ikkje stort sannsyn for seinskadar så lenge ein har eit stabilt langtidsblodsukker? Eg et og drikk som regel det eg ynskjer, og er ellers ein aktiv person. Eg kompanserar mot høgt karbohydratinnhald med insulin. Eg har høyrt at dersom ein gjer dette "for mykje", kan insulintolleransen bli dårleg, og dermed bli verre over tid. Stemmer dette? Er det negativt å "ete det eg vil" og kompensere med nødvendig mengde insulin for å halde blodsukkeret stabilt?

  17.07.2016 Behandling
  Besvart av Kristian Folkvord Hanssen, Endokrinolog og professor i indremedisin